Cappuccino perfect

Un cappuccino care reflectă în totalitate tradiţia italiană porneşte cu pregătirea unui espresso minunat şi continuă cu meticuloasa spumare a laptelui. Pentru că cei şase „M” s-au dovedit foarte utili. – Împărtăşirea regulilor de aur ale unei cafenele la nivel profesional- fraţii Bazzara, prăjitori italieni, scriitori şi experţi în cafea au simţit nevoia să le extindă la cele mai iubite şi populare reţete bazate pe espresso.
În 2012, în cartea lor numită „Italian Cappuccino Latte Art”, descriu formula celor 5 „L”: Lapte, Latieră, Lancia (suliţă), Lavorazione (prelucrare), Latte Art.

Lapte
Cum spune şi vechea zicală: „ce-i început e pe jumătate făcut”. Aşadar, dacă primul „M” al cafelei espresso este indiscutabil materia primă – miscela-, pentru cappuccino, primul L este laptele. Alegerea acestui element important necesită multă grijă atât în ceea ce priveşte tipul, cât şi utilizarea profesională.
Proprietăţile organoleptice şi senzoriale ale cappuccinoului, consistenţa şi durabilitatea spumei lui variază foarte mult, depinzând de tipul de lapte folosit. Laptele perfect pentru prepararea unui cappuccino este proaspăt, de înaltă calitate sau organic (la fel ca şi laptele special conceput pentru sectorul de catering), iar aceste lucruri sunt valabile pentru savoare şi consistenţă. Conţinutul ridicat de proteine (3.2-3.3%) şi grăsimi (3.5-3.8%) produce o spumă cremoasă şi densă, cu o textură catifelată.

Latiera
Al doilea “L” al cappuccinoului italian este latiera. Barista neglijează adesea importanţa acestui instrument indispensabil.
Comparat cu alte materiale, oţelul inoxidabil garantează durabilitatea, igiena, conducţia căldurii şi aspectul. Pereţii groşi (alături de răcire adecvată) măresc timpul de spumare, ceea ce înseamnă că laptele se va încălzi mai greu decât într-un recipient cu pereţi subţiri. Din punct de vedere funcţional, un recipient cu formă de con trunchiat este ideal pentru că ajută la incorporarea aburului. O latieră profesională poate controla numeroase aspecte – direcție, densitate, cantitate, viteză şi precizie – la turnarea laptelui spumat.

Share Button

Comments are closed