Cafea la ibric

image2Este metoda cel mai frecvent folosită, mai ales atunci când o pregătim acasă. Pentru a prepara corect o cafea la ibric avem nevoie de un ibric, de preferinţă din cupru, pentru o distribuţie uniformă a căldurii, de cafea proaspăt prăjită cu gradul de prăjire light, de o râşniţă pentru a măcina cafeaua cu puţin timp înainte de preparare, vom obţine astfel o băutură mult mai aromată şi mai gustoasă.
Mai avem nevoie şi de un cântar (raţia recomandată este de 10 gr. de cafea la 100 ml apă, desigur aceasta se poate modifica după preferinţe şi tipul cafelei) şi, bineînţeles, de o linguriţă.
Iată şi paşii de execuţie: se pun apa şi cafeaua proaspăt măcinată în ibric, după care se omogenizează şi se pune ibricul pe sursa de căldură (flacără, plită sau nisip). Timpul de preparare nu trebuie să depăşească 3-4 minute, cu cât cafeaua va sta mai mult în contact cu apa, se va supraextrage şi va deveni amară.
Când ştim că este gata cafeaua? În momentul în care îşi măreşte volumul şi formează caimac la suprafaţă este gata şi se toarnă imediat în ceaşcă. Se lasă aproximativ un minut să se aşeze după care se poate servi. Pentru mine, metoda de preparare a cafelei la ibric este un adevărat ritual.
Ecaterina SZASZ
Vicecampioană mondială Athena 2015
Pentru demonstrații de ibrick sau workshop-uri o puteti contacta la adresa:
ecaterina.szasz@yahoo.com
Share Button