Cafeaua lungă nu scurtează somnul profund.
Un latte târziu nu te va priva de un somn adânc.
Conform unui nou studiu, consumul de cafea sau de ceai chiar înainte de culcare nu afectează calitatea somnului. Cercetătorii de la Universitatea Florida Atlantic și de la Harvard Medical School au monitorizat 785 de persoane timp de 5164 de zile și de nopți, înregistrând cantitatea de alcool, cofeină și nicotină consumată.
Echipa de cercetători a comparat mai apoi aceste date cu cele rezultate din jurnalele personale ale participanților, precum și din senzorii purtați la încheietură de aceștia pe perioada studiului, care înregistrau durata și eficiența somnului și cât de repede se trezeau când ațipeau. În urma studiului reiese că în timp ce nicotina și alcoolul tulbură somnul – o țigară înainte de culcare, spre exemplu, reduce durata totală a somnului cu 42 de minute la insomniaci –, cofeina nu pare a avea un efect similar asupra calității acestuia.
Dr. Christine Spadola, de la Universitatea Florida Atlantic, scriind în revista de specialitate Sleep, observă că până în acest moment prea puține studii investighează pe deplin relația dintre consumul de substanțe seara și caracteristicile somnului. „Acest studiu reprezintă una dintre cele mai mari și mai complete examinări longitudinale ale asociațiilor dintre consumul târziu al alcoolului, nicotinei și cofeinei, și rezultatele somnului măsurate în mod obiectiv”, notează Dr. Spadola.
Tulburări ale somnului au fost constatate în timpul nopților când consumul de alcool sau de nicotină a avut loc cu cel mult 4 ore înainte de culcare, somnul fiind mai întrerupt decât în timpul unei nopți fără.
Pe de altă parte, nu s-a observat legătura dintre ingestia de cofeină cu cel mult 4 ore înainte de culcare și oricare dintre parametrii somnului.
Oamenii de știință au mărturisit că rezultatele au fost la prima vedere surprinzătoare, dar totuși în conformitate cu dovezile anterioare privind efectul cofeinei asupra somnului. Nicotina s-a dovedit a fi substanța cea mai puternic asociată cu perturbarea somnului în rândul participanților cu insomnie. Conform acestui studiu, consumul de nicotină noaptea a redus în medie cu 42-47 de minute durata somnului.
Într-un articol publicat în The Independent, expertul Dr. Neil Stanley confirmă constatările studiului, pretinzând că ideea conform căreia a bea cafea înainte de culcare te va ține treaz toată noaptea nu este altceva decât un mit. „Unii oameni sunt foarte sensibili la cofeină”, afirmă Dr. Stanley, „de aceea este important pentru aceștia să nu consume băuturi cu cofeină prea aproape de culcare, însă nu există o regulă fixă.” Sfatul doctorului Stanley este să vă ascultați propriul corp fiindcă fiecare reacționează diferit la cofeină; unele persoane nu simt deloc efectele acesteia, în timp ce altele dezvoltă o obișnuință încât efectul este complet neutralizat. „Dacă ați băut câte două cești de cafea neagră în fiecare seară în ultimii 40 de ani și abia acum aveți probleme cu somnul, înseamnă că mai mult ca sigur acestea nu sunt cauzate de cafea.” Un alt studiu apărut în 2019 sugerează că ar exista o legătură între consumul de cofeină și speranța de viață. Conform acestuia, a bea doar două cești de cafea pe zi ar putea crește speranța de viață cu 2 ani.
Publicate în European Journal of Epidemiology, rezultatele cercetării arată că un consum moderat de cafea zilnic, cum ar fi 2-4 cești de cafea pe zi, este asociat cu reducerea mortalității comparativ cu un consum egal cu zero.