Kalita

Se asemănă cu V60 sau Chemex ca metodă de preparare a cafelei, dar se diferenţiază prin extracţie, Kalita având trei orificii, pe când în celelalte metode apa se scurge printr-una singură. Picurătorul are contact minim cu filtrul, iar aceasta favorizează o temperatură constantă şi dispersia apei.

kalita_wave_woodbeans_coffeeasy

Există două tipuri de filtre pentru Kalita: 185 şi 155. Filtrele 185 se potrivesc cu dripper-ul 185 care este mai mare. Cel 155 este bun pentru cei care plănuiesc să obţină o singură ceaşcă de cafea după preparare.
Această metodă de preparare scoate în evidenţă notele cafelei. Există trei factori care sunt extrem de importanţi pentru prepararea unei cafele perfecte:
1. Râşnirea:
Ea va dicta modul de preparare. Pentru Kalita, râşnirea ar trebui setată la 7.5 pe o scară de la 1-10 (1 fiind pentru espresso, 10 pentru French Press).

2. Apa:
Puritatea apei este deosebit de importantă, ca şi temperatura. Dacă prepararea are loc la punctul de fierbere, cafeaua se poate arde, iar dacă are loc la o temperatură prea scăzută, uleiurile nu se for integra adecvat. Este general acceptat că temperatura ideală variază între 90-96 °C. Turnarea cu precizie este o necesitate, iar Kalita este una dintre cele mai bune opţiuni de pe piaţă.

3. Raţia:
Există multe discuţii despre raţia ideală a apei la cafea. De fapt, aceasta depinde de multe variabile, iar în cazul Kalita este între 14.5-16(ml):1(g). Raţia poate varia în funcţie de tipul cafelei folosite.

Sfaturi pentru prepararea cafelei:
•    Kalita se poate folosi pe aragaz, aşa că nu vă temeţi că se va încinge. Aceasta va ajuta la păstrarea temperaturii apei, spre deosebire de dăţile în care turnaţi apă dintr-un recipient fierbinte într-unul rece.
    Dripper-ul se curăţă perfect cu o cârpă de microfibră şi un pic de apă, iar kalita va arăta ca nouă.
•    Când măsuraţi cantitatea necesară de apă, umpleţi recipientul până sus. Astfel, veţi avea suficientă apă pentru a uda filtrul, pentru a preîncălzi ceaşca şi nu veţi rămâne fără apă în timpul preparării.
Pentru prepararea cafelei folosind Kalita se recomandă turnări incrementale la fiecare 30 de secunde. Cantitatea de apă variază în funcţie de momentul din procesul de preparare şi de câtă cafea vreţi să obţineţi, iar acesta ar trebui să dureze între 2(m):45(s) şi 3:15. Un exemplu de preparare conţine 20 de grame de cafea şi 360 grame de apă. Umeziţi filtrul înainte de a adăuga cafeaua, pentru a evita ca gustul filtrului de hârtie să se impregneze în cafea. Porniţi cronometrul. Turnaţi 40-60 g de apă şi lăsaţi-o 30 de secunde pentru a permite gazului acumulat de boabe în procesul de prăjire să se evapore. Apoi, turnaţi constant, timp de 20 de secunde, 150g de apă. Aşteptaţi până cronometrul ajunge la un minut, iar apoi turnaţi alte 50g în următoarele 20 de secunde. Când s-a scurs 1 minut şi 30 de secunde, repetaţi. Când cronometrul arată că au trecut 2 minute, umpleţi dripper-ul până la 360 g. Aşteptaţi ca apa să se scurgă şi cafeaua e gata pentru servire.

Share Button