Raluca Dobrovolschi

 
 
Prenume: Raluca
Nume: Dobrovolschi

Carte de vizită:
Consultant de imagine

Studii: Absolventă a Swiss Image Institute, specialist în etichetă socială și de afaceri acreditat de Minding Manners, Londra.

Acreditări: membru A.I.C.I. – cea mai importantă asociație de acreditare și dezvoltare profesională a consultanților de imagine la nivel mondial.

Cât de importantă este imaginea în viața unui om obișnuit?
Imaginea este importantă în măsura în care ne dorim ca aspectul nostru exterior să fie în acord cu felul în care vrem să fim percepuți de către cei din jur. Pentru că, fie că vrem sau nu, fie că ne place sau nu, în orice moment, pe stradă, la birou, la restaurant, suntem priviți și analizați și de cei din jur.
Până să ajungem să ne demonstrăm calitățile interioare, avem de trecut filtrul aspectului exterior. Atunci când aspectul exterior și calitățile interioare nu sunt în acord, devenim mai greu credibili, mai puțin autentici, mai puțin în controlul situației, în percepția celorlalți.
De aceea, aspectul exterior nu are o rețetă comună pentru toată lumea, ci trebuie racordat la personalități, contexte, profesii, obiective specifice.

Consideri că un bun profesionist în domeniul său, care este mediatizat pe rețelele de socializare, trebuie să se preocupe de imaginea sa?
Imaginea trebuie să ne susțină, să ne faciliteze orice demers personal sau profesional, pentru că este cel mai puternic, cel mai influent și credibil instrument de a transmite cine suntem la interior, cât de competenți profesional suntem, cât succes avem, ce convingeri ne caracterizează, etc.
E dificil să convingi pe cineva de valoarea ta profesională, când aspectul pe care îl ai spune lucuri nedorite despre tine.Atunci când ai certitudinea că imaginea îți este aliniată cu statutul și obiectivele tale ca profesionist, ca ceea ce porți îți întărește discursul și acțiunile, te poți concentra exclusiv pe ceea ce știi să faci cel mai bine, ceea ce este echivalent cu eficiența.
În plus, a fi un profesionist prezent pe rețelele de socializare, nu ar trebui să însemne doar a te promova, ci și a fi un model, iar un model este responsabil pentru orice tip de influență asupra celor care îl urmăresc.

Care sunt cele mai stringente aspecte de care trebuie să se ocupe?
Hainele pe măsura corpului, care să nu dezvăluie prea mult și inutil, confortabile, actuale, care să indice conectarea purtătorului la momentul prezent.

Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le comitem atunci când vine vorba de imagine?
Hainele care nu sunt pe dimensiunea corpului nostru și încălțămintea depășită ori neîntreținută au cel mai mare potențial distructiv în orice ținută.
A nu adapta nivelul de formalitate al ținutei pe care o purtăm la contextul în care ne aflăm, ne poate, deasemenea, pune într-o situație chiar ridicolă: o rochie cu spatele gol și capă de blană într-un pub casual, sandale cu tocuri cui la un brunch relaxat de weekend, jeanși și pantofi sport la o ceremonie de nuntă, etc.

Care sunt pașii pentru a ne crea o imagine care să ne reprezinte cu succes în societate?
Referindu-mă, bineînțeles, exclusiv la alegerile vestimentare, o listă de pași în a compune o imagine reprezentativă, ar putea începe cu stabilirea tipologiei de siluetă pentru a purta haine > care să ne sublinieze cele mai frumoase trăsături, mascând, în același timp, imperfecțiunile și continuă cu descoperirea culorilor în care arătăm cel mai bine, realizarea unui audit al garderobei, pentru a obține un număr optim de ținute eficiente, potrivite contextelor vieții noastre, compunerea unei uniforme, o formulă testată și de încredere pentru zilele fără inspirație și, nu în ultimul rând, recunoașterea acelor piese pe care nu le-am purta niciodată, pentru că ceea ce nu ne place spune despre noi la fel de multe lucruri ca ceea ce apreciem.

Care sunt avantajele colaborării cu un consultant de imagine foarte bine pregătit? Cum s-ar putea desfășura colaborarea?
Consultantul de imagine potrivit îți oferă siguranța că ai făcut cele mai bune alegeri vestimentare pentru corpul tău, pentru obiectivele pe care le ai, contextul în care te afli, încrederea că bugetul tău este folosit în mod optim, independența ulterioară în achiziții și alegeri, prin informațiile teoretice pe care le afli în timpul sesiunilor de consultanță. Atunci când te gândești dacă bugetul tău pentru haine mai poate acoperi și consultanța, îți propun să te uiți în garderoba ta și să calculezi cât ai plătit pe hainele care stau nepurtate de un an. Pariez că pot acoperi cel puțin două ore de consultanță. Ore care te-ar fi scutit de cumpărături inutile și în urma cărora ai fi rămas nu cu niște haine care îți aglomerează spațiul, ci cu instrumentele necesare pentru a ști ce arată bine pe tine, ce corespunde cel mai bine stilului tău de viață, ce te face să fii perceput așa cum îți dorești.
Un buget mic, dar cheltuit în mod eficient va valora infinit mai mult decât un buget amplu, nefericit direcționat. Concret, prețul pentru consultanța de imagine începe de la 100 euro/2ore (minimul de timp pentru care putem lucra împreună). În aceste două ore putem face o evaluare a garderobei tale, o sesiune de cumpărături sau își pot oferi o serie de materiale imprimate ce conțin informații teoretice referitoare la alegerile vestimentare ideale pentru tine, ghiduri de interpretare a codurilor vestimentare, ghiduri de cumpărături.

Ce ne recomanzi ca și vestimentație pentru Petrecerea de Crăciun? Dar cea de Anul Nou?
I-aș încuraja pe cei care ne citesc să uite, la petrecerile de Crăciun și Anul Nou, de jeanși, jachetele de piele, previzibilele rochii negre, cizmele lungi fără toc și de hainele de zi cu zi în general și să aleagă piese memorabile care să contribuie la crearea unor amintiri frumoase. Doamnele ar putea alege un model special de rochie: cu spatele gol, cu o o singură mânecă lungă sau cu mâneci clopot, brodată, cu un imprimeu zgomotos sau perfect albă, iar domnii arată întotdeauna fermecător într-un costum croit pe măsura lor sau, dacă se află într-o situație mai relaxată, în pantaloni din bumbac cerat, lână sau reiați și o cămașă din denim.

Cum te putem contacta?
Clienții sau cursanții mei, cei care vor să-mi adreseze
întrebări ori să-mi citească articolele, mă găsesc pe:
www.ralucadobrovolschi.ro
sau pe email la: contact@ralucadobrovolschi.ro

Consiliere estetică & Spa Make-up: Mirela PĂDURARU | Foto: Daniel Faluvegi 
Share Button