Cappuccino

Cappuccino-ul este o băutură tradiţională italiană ce se prepară cu espresso, lapte fierbinte şi spumă de lapte. Se poate folosi frişcă în loc de lapte şi adesea se presară deasupra scorţişoară.
De obicei, este mai mic ca volum decât un latte.

Cappuccino

Consumul de cafea în Europa a fost iniţial bazat pe reţeta de preparare otomană, prin care se fierbea o mixtură de cafea cu apă, la care se adăuga câteodată zahăr. Se pare că britanicii au fost cei care au filtrat prima dată cafeaua în a doua jumătate a secolului 17, iar francezii şi restul europenilor i-au urmat. Deja în secolul 19 cafeaua se prepara în felurite moduri, folosindu-se aparate făcute atât pentru cafenele, cât şi pentru acasă.
În italiană, cappuccino înseamnă băscuţa, ceea ce descrie perfect felul în care lucioasa spumă de lapte acoperă baza de espresso. O altă inspiraţie pentru acest nume este de natură religioasă, şi anume acesta provenind de la călugării Capucini, cu vestitele veşminte cu glugă de culoarea cafelei, haine imbrăcate din respect pentru călugării Benedictini ce le-au oferit adăpost pe timpul persecuţiilor. Cappuccino-ul a fost prima oară menţionat în nordul Italiei în anii ’30.
Fotografiile din acea perioadă dezvăluie o băutură ce seamănă cu cea vieneză, o cafea acoperită cu frişcă şi presărată cu scorţişoară sau ciocolată. „Kapuziner” din cafenelele vieneze ale anilor 1700, apărea în meniurile de pe tot teritoriul imperiului Austro-Ungar, iar în 1805 apare descris în Wörterbuch (dicţionar) ca o băutură cu zahăr şi frişcă. În ultimele trei decenii, maşini automate de cafea din Statele Unite şi alte ţări au servit o băutură numită generic „cappuccino”. Preparate adesea din cafea instant şi pudră de lapte, acestea nu au o adevărată legătură cu băutura originală. Recent, europenii şi-au schimbat percepţia asupra cappuccino-ului. În special în UK, Olanda, Germania, Belgia şi Franţa, cappuccino-ul însoţeşte iubitorii de cafea pe tot parcursul zilei, nu numai dimineaţa. A devenit un obicei să fie servit după-amiaza sau după cină.
Share Button

Comments are closed