Consumul de cafea vă poate proteja inima

Cafeaua revigorează nivelul de energie al celulelor şi ajută inima să se recupereze după infarct, arată un studiu realizat pe rozătoare.

În cadrul studiului, cercetătorii au dat şoarecilor echivalentul a patru căni de cafea pe zi timp de 10 zile înainte de inducerea atacurilor de cord. Celulele şoarecilor care au primit cofeină au reparat mai eficient urmele atacului de cord decât celulele şoarecilor care nu au primit cofeină, arată cercetătorii în PLOS Biology. Cofeina ajută la mutarea unei proteine numite p27 în mitocondrii, organele care produc energie pentru celule. Creșterea p27 în mitocondrii a amplificat producția de energie a organismelor și a ajutat celulele cardiace să se recupereze, a constatat o echipă condusă de cercetători de la Universitatea Heinrich Heine Düsseldorf din Germania. Oamenii și alte animale au, de asemenea, proteina p27, iar cafeina poate ajuta la vindecarea inimii oamenilor. În mod normal, p27 se găsește în nucleul celulelor, unde ajută la controlarea diviziunii celulare.

Rolul său de creștere a energiei în mitocondrii nu a fost cunoscut anterior. Cafeaua pare să protejeze împotriva bolilor de inimă, diabetului și a altor afecțiuni, cu excepția cancerului, iar noua descoperire ar putea explica de ce, spune biochimistul Judith Haendeler de la Facultatea de Medicină a Universităţii.
„Avertismentele vechi ale medicilor, potrivit cărora cafeaua nu este bună pentru persoanele cu boli de inimă, nu mai au fundament după noua descoperire”, declară geneticianul molecular Joachim Altschmied. Dar Haendeler avertizează că doar creșterea consumului de cafea fără a face alte activități benefice pentru inimă, cum ar fi exercițiile fizice și mâncatul corect, nu va avea rezultate pozitive. Ea avertizează în continuare că un consum prea ridicat de cafea sau ceai verde poate duce prea multă p27 în mitocondrii, provocând probleme de sănătate.

Sursă: www.sciencenews.org

Share Button