În zilele caniculare, pielea şi organismul nostru suferă. Efectele secundare ale zilelor extrem de călduroase asupra noastră pot fi: aspect fizic obosit, lipsa capacităţii de concentrare şi un randament scăzut la locul de muncă.
Află cum îţi poţi menţine un tonus bun când afară temperaturile depăşesc chiar şi 40 de grade Celsius:
• Duş fierbinte: înainte de a ieşi din casă fă un duş fierbinte! Creşte treptat temperatura apei. Corpul tău se va obişnui cu o temperatură ridicată, iar canicula de afară ţi se va părea mai suportabilă.
• Aromoterapie: la duşul de dimineaţă adăugă pe buretele de baie, peste gelul de duș, câteva picături de ulei esenţial de lămâie, mentă sau eucalipt. La duşul de seară, foloseşte câteva picături de ulei de lavandă. Vei reuşi să adormi mai bine.
• Hidratează-te corespunzător: minim doi litri de apă plată, sucuri proaspete din fructe, consumate constant, la fiecare oră. Evită băuturile dulci, carbogazoase şi cafeaua. Dacă trebuie neapărat să stai în aer liber, consumă ceai fierbinte, după modelul locuitorilor din deşert.
• Alimentaţia: multe fructe şi legume. Renunţă la dulciuri pe bază de zahăr rafinat, la alimente grase sau ultraprocesate chimic. Evită ca, după masă, să consumi imediat apă rece ca gheaţa.
• Revigorează-ţi pielea cu un tonic sau spray de hidratare. Îl găseşti sub denumirea de „mist”. Caută un produs cât mai natural, fără parfum adăugat. Pune-l la frigider şi agită-l bine înainte de folosire. Pulverizează generos pe faţă şi corp, îţi va conferi imediat o senzaţie plăcută de răcoare şi prospeţime. Varianta pentru persoanele extrem de comode şi bărbaţii care nu suportă nici un fel de arome: apa termală păstrată la frigider.
• Protejează tenul cu o cremă cu factor de protecţie minim 30, pe care să o reaplici din oră în oră, dacă te expui la soare. Dacă tenul tău este mai alb, mai fin sau mai sensibil, foloseşte SPF50+.
Nu uita şi de o cremă/gel contur de ochi cu SPF 25-30 şi un balsam de buze transparent, foarte hidratant.
• Protejează-te cu o pălărie sau o şapcă înainte de a ieşi din casă, pentru a preveni insolaţia.
• Foloseşte ochelari de soare cu lentile de calitate, cu filtru UVA şi UVB. Radiaţiile ultraviolete reflectate de suprafeţele vitrate din mediul urban sau de apă şi nisip pot afecta vederea.
• Poartă îmbrăcăminte uşoară, din materiale naturale. Alege cu precădere culori deschise şi materiale naturale ca bumbacul, inul, mătasea, fără amestec de fibre sintetice. Evită îmbrăcămintea mulată pe corp.
• Nu folosi medicamente fotosensibilizante.
Informează-te din prospecte sau întreabă medicul care ţi le-a prescris, pentru a evita apariţia inestetică a petelor pigmentare pe faţă sau corp. Tetraciclina, fenotiazina, psoralen, alopurinol, sulfonamida trebuie administrate cu precauţie şi strict la recomandarea medicului specialist.
• Evită anumite proceduri cosmetice cum ar fi: microdermoabraziunea, tratamentele cu retinol, tratamentele depigmentante, procedurile cu laser, peelingurile chimice. Toate acestea sunt interzise cu desăvârşire vara. Poţi să le înlocuieşti cu un tratament de hidratare, fără extracţii.