Interviu cu Marius Daniel Horbat

De ce ai ales cafeaua?
Nu cred că eu am ales cafeaua, mai degrabă cafeaua
m-a ales pe mine. Am început ca barman în orașul meu natal Pitești, unde am lucrat în câteva cocktail baruri foarte cool, după care m-am mutat în Grecia (Santorini) și am lucrat tot cu cocktailuri. Până în acel moment, cafeaua era pentru mine doar doza mea de energie și un ingredient în anumite cocktailuri.
Abia în 2013, lucrând în Dublin, Irlanda într-o cafenea super cool, am descoperit cafeaua adevărată: cea aromată și pe care o poți bea fără zahăr… Aici am aflat de origini și că boabele sunt diferite între ele ca gust şi arome. Din acel moment, am devenit fascinat de cafea și de complexitatea acestei deosebite băuturi.

Povesteşte-ne despre cea mai interesantă experienţă cu aromă de cafea.
A fost momentul în care am băut prima cafea de specialitate la filtru.
Mai băusem cafea la filtru, dar nu era genul meu… O catalogam ca slabă, amară și simplă :).
Am fost la o cafenea de specialitate cunoscută în Dublin și am comandat un americano, iar barista din acea locație mi-a recomandat o cafea la filtru pentru că era mult mai gustoasă, mai aromată şi pentru că avea un gust deosebit de mango.

Era o ethiopia washed prăjită light.

Prima dată când am gustat cafeaua am simţit acel mango flavor. Am rămas fascinant și din acel moment am devenit băutor de cafea la filtru.

Cine e persoana care te-a inspirat din lumea cafelei?
Prietenul meu, Elvis Seivijus Matiejunas. Auzisem de el ca fiind cel mai bun din Irlanda la latte art și că participase la nenumărate campionate mondiale ajungând mereu în finală. L-am căutat pe Facebook și YouTube și am văzut live cum a creat un pirat cu o corabie la campionatul mondial de latte art din Australia. Dacă nu mă înșel, acel design a fost cel mai bun ART Bar din acel an.
Mi-am schimbat jobul doar ca să lucrez cu el și să-l cunosc mai bine. El a fost persoana care m-a îndrumat către competiții. Dacă nu îl întâlneam, cu siguranță nu eram unde sunt acum.

Cum s-a schimbat viaţa ta după rezultatul de la mondiale?
Care din ele?? Glumesc…
Am participat deocamdată la 2 campionate mondiale: Shanghai, China (locul 22) și Belo Horizonte, Brazilia (locul 12).
Nu s-a schimbat absolut nimic în viaţa mea după aceste concursuri, am rămas același om care pregăteşte cafele pentru clienții lui dragi.

În schimb, multe lucruri s-au schimbat în bine după Coffee Masters din Londra unde am obținut locul 3, fiind eliminat de Aga (câștigătoarea concursului și campioană mondială barista 2018).
Acest concurs mi-a adus o oarecare expunere și m-a ajutat să obțin anumiți sponsori, precum Mocca Master care mi-a oferit rolul de brand ambasador în Irlanda.

Ce părere ai despre voluntariatul din lumea cafelei? Ai fost implicat ca voluntar în vreun proiect?
Fără munca voluntarilor nu s-ar mai organiza nimic. Este un lucru foarte important și constructiv în aceeași măsură, care ajută enorm comunitatea din lumea cafelei. Eu, din păcate, am concurat de câte ori am avut ocazia, dar am făcut voluntariat antrenând altă persoană pentru concursurile naționale care s-a clasat pe podium. Consider că este foarte important să ajuți și să susții și alte persoane cu aceeași pasiune și aceeași dorință pe care și noi am avut-o acum câțiva ani.

Care este cafeaua ta favorită?
Panama geisha, pentru echilibrul dintre acele fructe tropicale și aciditatea complexă.

Care este metoda ta preferată de preparat cafea şi de ce?
Mocca Master: pentru că este o mașină de batch brew foarte bună și pentru că sunt și direct implicat în marketingul acestui produs. Este ușor de folosit, rapid și gustul cafelei este deosebit.
V60: pentru că extracția cafelei este ușor de controlat şi te ajută să obții o cafea curată (clean), aromată și gustoasă.

În final, spune-ne câteva cuvinte pentru comunitatea din România.
Este o comunitate deosebită, cu oameni minunați şi foarte pasionați de a face lucruri noi și inovative în lumea cafelei! Chiar dacă sunt stabilit în Irlanda, consider că și eu fac parte din aceeași comunitate minunată.

Share Button