Interviu cu Dorin Costea

De ce ai ales cafeaua?
Nu aş putea spune că am ales în mod conştient. A fost o chestie de conjunctură.

Începusem un proiect nou, o cafenea care se voia mai “ALTFEL” – astfel, am cunoscut cafeaua specialty.

Curios din fire, am început să studiez din ce în ce mai mult acest subiect şi am constatat că deja devenise mai mult decât o curiozitate, devenise o pasiune.

Spune-ne despre prima amintire cu gust de cafea.

La fel ca pentru majoritatea oamenilor, pentru mine cafeaua era un obicei al dimineţii. Acea băutură neagră şi amară
ce uneori necesită lapte pentru a putea fi înghiţită.

Până în momentul în care am gustat o cafea ce nu era nici neagră, nici amară şi nici nu avea nevoie de lapte. Acea cafea chiar avea gust, aromă, corpolenţă şi after-taste subtil.

A fost primul moment în care am ştiut că nu mai vreau să revin la gustul amar şi nepotrivit de cafea cu care eram obişnuit.

Povestește-ne despre experiența ta cu prajitul cafelei?
Am început prin a învăţa despre originile cafelei, apoi despre metode de preparare a cafelei. Am continuat să învăţ despre echipamente: râşniţe, espressoare. Îmi plăcea să merg la târguri de profil şi să încerc orice aparat îmi aparea în cale. Eram curios cum erau construite şi despre diferenţele dintre ele. Şi…, pentru că nu puteam să mă opresc aici, am vrut să ştiu mai multe despre metodele de prăjire. Am vizitat câteva prăjitorii până m-am decis să fac un curs de roasting şi să încerc pe pielea mea prăjirea cafelei. Nu îmi pare rău că am făcut-o. Pentru că astfel a devenit o meserie pentru mine, pe care o fac din pasiune şi DOAR din pasiune.

Povestește-ne despre proiectele cu cafea pe care le-ai demarat.
Aşa cum spuneam mai devreme, am început primul proiect de cafea acum 3-4 ani.
Eram responsabil de deschiderea şi administrarea unei cafenele, pe care am reuşit să o aducem la un nivel de mic lanţ de cafenele în 2 ani de zile, iar ulterior am decis să încep un proiect pe cont propriu, alături de doi dintre colegi.

Am vrut ca pasiunea pentru cafea să nu rămână doar la stadiul de cafenea, ci am vrut să avem control asupra ei, începând cu alegerea originilor, până la prăjire, ambalare, distribuire, etc.

Astfel s-a născut Hot Pipes Roastery. Planul nostru este să testăm, să încercăm şi să explorăm cât de mult în ceea ce priveşte aromele şi cafeaua. Numai explorând avem posibilitatea să evoluăm şi să livrăm aromele perfecte, pe care clienţii noştri le vor adora.

Cum îmbini pasiunea pentru prăjitul cafelei cu concursurile la care participi (concursurile de motorsport)?
Am încercat să îmbin cele două pasiuni, conectându-le.
Astfel, am luat părţile bune din motorsport şi le-am folosit în prăjirea cafelei. De exemplu, focusul şi concentrarea din concursurile de rally mă ajută enorm la dezvoltarea stilului de prăjire.

La fel şi invers, energia şi entuziasmul ce mi-o transmite cafeaua mă ajuta în concursurile de rally.Practic, am ajuns în punctul în care cele două pasiuni se îmbină perfect între ele.

Care este metoda ta preferată de preparat cafea?
Prefer cafeaua la filtru – V60 sau Aeropress- pentru că mi se pare cea mai bună metodă de a simţi gusturi, arome şi povestea cafelei în sine.

În cele din urmă, spune-ne câteva cuvinte pentru comunitatea de cafea.
Ştiu că deocamdată cafeaua specialty are o dezvoltare destul de lentă, însă sunt încrezător că, pe măsură ce lumea începe să cunoască şi această parte a cafelei, n-o să mai revină la obiceiurile anterioare. Tot ce putem noi face este să ne facem treaba bine, cu pasiune, pentru ca din ce în ce mai multă lume să se îndrăgostească de acest gust ce ne-a hipnotizat deja pe noi, comunitatea specialty.

Share Button