Interviu cu Sebastian Ioan Farcaș

Cum ai intrat în lumea cafelei?
În traseul meu profesional în domeniul HoReCa am reuşit să am o ascensiune destul de naturală.
La un moment dat, am zis că trebuie să fac ceva ce nu este în vogă, dar care va fi cândva, am început să am contact cu persoane implicate în cafea şi care au reuşit să îmi deschidă puţin orizontul şi de acolo restul este deja istorie.

Care este amintirea ta preferată cu aromă de cafea?
Cu siguranţă aş putea să povestesc mai multe momente, dar unul dintre ele este acela în care, la un târg internaţional şi după multe încercări de a bea cafea de la mai multe standuri care s-au dovedit a fi Italian Flavor, puţin obosit şi uşor dezamăgit, am ajuns la standul unui prieten; acesta lucra la calibrarea unei cafele şi ne-a întrebat pe mine şi pe Andrei Oprişan care era alături de mine dacă mai bem o cafea.
Am zis da şi nu am regretat, a fost cred că unul dintre cele mai bune espresso pe care eu l-am băut, eugenoides 100%, era super mega florală şi foarte dulce, de parcă ar fi pus cineva zahăr în cafea.
A fost o experienţă unică şi de neuitat.

Cine ţi-a influenţat cariera în cafea?
Am avut câteva persoane pe care le admiram şi îmi doream ca într-o zi să ajung ca ele, dar pe măsură ce ajungeam să le cunosc mai bine, entuziasmul scădea şi am rămas uşor dezamăgit.
Ulterior, mi-am dat seama că trebuie să învăţ de la fiecare persoană pe care o întâlnesc şi că, la un moment dat, va trebui să dau şi eu mai departe informaţiile acumulate.

Care este opinia ta despre voluntariat? Este aceasta o activitate importantă în industria cafelei?
Voluntariatul este foarte important, fără ajutorul voluntarilor competiţiile de barista nu ar fi posibile.
Toate persoanele implicate, de la barişti sau viitori bariști până la juraţi, toată lumea face muncă voluntară, vin din timpul lor liber sau îşi fac timp pentru a ajuta.
Este o diferenţă faţă de 2016 când alergam ca disperatul din stânga în dreapta şi făceam treabă de stage manager, MC, time keeper, dj şi altele.

 

În 2019 am avut un şoc enorm să văd că oamenii sunt mai implicaţi şi vor să ajute, am avut chiar un număr mai mare de voluntari decât aveam nevoie.
În 2018 prieteni mei au renunţat la treburile lor şi au ajutat la organizarea competiţiilor în aşa manieră încât eu să pot concura liniştit la Latte art. Vă mulţumesc!

Care este cafeaua ta preferată?
Cafea preferată?
Ca şi origine Etiopia, dar ca mod de preparare este clever dripper pe care îl prepar fără cântar, folosesc un fierbător uzual de casă (un kettle fără temperatură controlabilă), o râşniţă mică, mică pentru brew şi nu stau să mă gândesc dacă am pus un gram sau două în plus, doar mă bucur de acea cafea şi atât.

Care sunt cele mai importante calităţi ale unui barista?
Bunul simţ, disciplina (în cazul meu un haos organizat) şi modestia.

Share Button