Metode de analiză a culorii

Culoarea cafelei pe parcursul prăjirii se foloseşte la evaluarea momentului corect de oprire a procesului. Există prăjiri uşoare, medii şi tari,
fiecare având diferite caracteristici în folosirea aceleiaşi boabe de cafea, la aceeaşi temperatură, doar schimbând timpul de prăjire.

 

Creşterea temperaturii va permite boabelor prăjite
să ajungă la aceeaşi culoare într-un timp mai scurt, dar le vor modifica şi alte proprietăţi fizice, rezultând
într-un produs final diferit.
Boabele prăjite la temperaturi crescute şi pe perioade scurte vor fi mai poroase şi vor permite mai uşor trecerea uleiurilor la suprafaţă.
Proprietăţile fizice şi chimice ale boabei verzi de cafea, precum şi timpul, temperatura şi valorile coloristicii din prăjire sunt variabilele ce formează „profilul de prăjire”.
Dacă luăm în considerare variaţiile caracteristicilor din punct de vedere al recoltei, al climei, condiţiilor de sol şi diferitelor metode de procesare şi depozitare, e lesne de înţeles de ce instrumentele folosite la evaluarea lor ar trebui să fie precise, rapide şi cât mai ferite de eroarea umană.

Ultimele descoperiri în tehnologia analitică folosind laserul au făcut posibilă monitorizarea culorii boabei de cafea prăjite în timp real, oprind prăjitorul automat şi eliminând factorul de greşeală umană.
Totuşi, pentru că standardele de culoare ale industriei cafelei sunt bazate pe tehnologii mai vechi care necesită mostre din loturi râşnite pentru a uniformiza culoarea înainte de analiză, aceşti pasi trebuie încă parcurşi pentru a putea discuta rezultatele în comunitate. Din acest motiv, ColorTrack a dezvoltat un instrument analitic avansat ce se poate corela sau calibra la alte tipuri de tehnologii deja existente precum PhotoVolt 577A.
Unele dintre cele mai vechi studii ale culorii cafelei erau făcute cu un colorimetru. Senzorul manual este ataşat unei unităţi de control şi calibrat la un standard de culoare, fiind ulterior plasat deasupra cafelei pentru a o analiza.

Citește continuarea în ultimul număr al revistei Coffee Break
Share Button