Mituri despre Ceaiului negru

Ceaiul este cea mai consumată băutură de pe întreaga planetă, după apă, bineînțeles; este băutura ospitalității și a conversației. Pentru civilizații ca cele din Marea Britanie, India și în general fostele colonii britanice, ceaiul negru este precum cafeaua pentru italieni, o băutură nelipsită din casele oamenilor, pe care o consumă cu regularitate.

În România consumul de ceai negru se face la o scară aproape inexistentă, doar cunoscătorii îl beau și câțiva amatori. Multe prejudecăți pleacă de la asocierea ceaiului (care provine din frunzele plantei Camellia sinensis) cu celelalte infuzii de plante, fructe sau combinații între acestea.

Ceaiul negru este amar. Realitatea este cu totul alta, ceaiul negru sau ceaiul roșu cum îi spun chinezii, denumire dată de culoarea roșiatică a infuziei, nu trebuie sa fie amar, ci dulceag, cu subtile note de fructe, florale, acestea diferind în funcție de recoltă, modul de procesare, depozitare etc.

Ceaiul negru are prea multă teină. Toate ceaiurile care rezultă din frunzele arbustului Camellia sinensis au o cantitate de teină, este adevărat, însă o ceașcă de ceai nu echivalează cu cofeina unei cești de cafea. Este adevărat că ceaiul negru are teină, ca urmare se recomandă a nu mai fi consumat după o anumită oră pentru a nu produce insomnii. 200 ml de ceai negru conțin 40 mg de teină.

Ceaiul negru se consumă îndulcit și/sau cu lapte. Britanicii sunt cei care au creat obiceiul ca ceaiul negru să fie servit îndulcit și cu lapte adăugat, asta poate din cauza ceaiurilor astringente pe care le consumă. Ceaiul negru calitativ nu este amar deloc, ba din contră, are un gust dulceag și cu note fine pe care este imposibil să le mai simți dacă alegi să adaugi lapte sau să îl îndulcești.

Ceaiul negru se consumă doar în cazul unor afecțiuni. Una dintre preconcepțiile noastre, ca popor, despre ceaiuri este să le consumăm doar atunci când vrem să ne încălzim cu ajutorul unei băuturi sau când suntem răciți sau tratăm anumite afecțiuni, însă este greșit.

Ceaiurile calde sunt consumate cât e ziua de lungă și de călduroasă în țările arabe, tocmai pentru a ajuta organismul să ajungă la o temperatură apropiată de cea de afară făcând astfel mai ușor de suportat canicula.

Share Button