O incursiune în lumea Ceaiului Rooibos

Ceaiul Rooibos se obține din infuzarea plantei Aspalathus Linearis, originară din Africa de Sud și este un ceai corpolent, cu un gust natural dulceag, de o culoare roșie-ruginie care a servit drept inspirație numelui.

Ceaiul Rooibos este consumat de secole de unele triburi africane însă popularitatea lui la nivel mondial este relativ recentă. Există mai multe variante ale drumului său către bătrânul continent, una dintre ele susținând că ar fi fost adus de femeile africane care îl administrau propriilor prunci pentru a le calma colicii, în timp ce o alta îl are în prim plan pe un imigrant rus cu puternice legături în lumea ceaiului care la începutul secolului al XX-lea îl promovează în rândul pasionaților de ceai.

Pe lângă faptul că ceaiul rooibos nu are teină, conține o cantitate considerabilă de antioxidanți, flavonoizi și nutrienți, acesta este cultivat exclusiv într-o mică regiune din Africa de Sud, în munții Cederberg. Acest tip de ceai este pe cale de dispariție din cauza relației simbiotice pe care o are cu micro-organismele locale și drept urmare a repetatelor încercări eșuate de a cultiva Aspalathus linearis în America, China și Australia.
Acest ceai are calități nemaiîntâlnite în lumea plantelor ce păstrează o strânsă legătură cu locul natal refuzând să supraviețuiască altor medii, soluri și clime.

Tipuri de Rooibos: – ceaiul roșu african se împarte în două categorii – ceai roșu (cel original) și ceai verde.
1) Ceaiul roșu își dobândește culoarea în urma procesului de oxidare care îi conferă caracteristici aparte: culoarea roșie-arămie și aroma sa dulce, intensă.
2) Ceaiul rooibos verde se diferențiază de cel roșu prin procesul de conservare, acesta este cules și uscat direct la soare, nu este supus fermentării, iar lucrul acesta îl ajută să-și păstreze un număr mai mare de antioxidanți.
Arome populare cu care poate fi combinat ceaiul roșu: vanilie, portocale, ghimbir, scorțișoară și cireșe.

Beneficii:
Ceaiul rooibos este un ceai fără teină ceea ce îl face o băutură ideală atât pentru copii cât și pentru femeile însărcinate, de asemenea poate fi consumat în orice moment al zilei.
Anumite studii susțin că ar avea efecte benefice asupra sănătății pielii, este anti-inflamator și antispamodic.

Cum preparăm ceaiul rooibos?
Pentru obținerea ceaiului rooibos este nevoie de apă fierbinte (100 grade Celsius), se lasă la infuzat timp de 5-8 minute, iar o linguriță este suficientă pentru o cană de 250 ml apă.
Având un gust natural dulceag, se recomandă consumul fără adaos de miere, zahăr sau alți îndulcitori.

Share Button