Syphon

Povestea acestei metode de preparare începe cu nişte oameni care nu mai suportau cafeaua de slabă calitate. O versiune iniţială de syphon a apărut prin anul 1830, iar de atunci s-a răspândit în Europa.La sfârşitul secolului XIX, syphon-ul a pătruns pe piaţa americană, unde Ann Bridges şi Sutton l-au făcut faimos. Această metodă combină prepararea prin imersiune (precum cea folosită de French Press) cu cea prin filtrare (ca cea folosită de V60). Syphon-ul scoate la iveală calităţile cafelei, iar echilibrul băuturii face această metodă să fie unică.

SYPHON

Cum funcţionează? Ei bine, apa din recipientul de jos este încălzită şi începe să se evapore, creând un vacuum care mută cafeaua în recipientul de deasupra.
După aceea, aerul din recipientul de jos începe să se răcească, fapt ce determină apariţia altui vacuum care atrage cafeaua în jos. Deşi pare complicat, nu este deloc greu de folosit.

Cum să utilizaţi această metodă de preparare?
Pentru început, fierbeţi filtrul în apă pentru a-l curăţa. Plasaţi-l dedesubtul componentei de sus şi prindeţi-l de capătul tubului de sticlă. Umpleţi recipientul de jos cu 510 ml de apă fiartă şi porniţi sursa de căldură. Ataşaţi recipientul de sus.
Pe măsură ce apa se ridică în partea de sus, râşniţi mediu 34 g de cafea.
Odată ce toată apa a ajuns în partea de sus, reduceţi intensitatea sursei de căldură pe cât de mult posibil, dar fără ca apa să coboare la loc.

Amestecaţi de câteva ori pentru a răci apa.
Adăugaţi cafeaua şi porniţi cronometrul. Cu o lingură începeţi să o scufundaţi în apă. Încercaţi să parcurgeţi acest pas agitând apa cât mai puţin. Lăsaţi cafeaua să se prepare pentru 90 de secunde, iar apoi opriţi sursa de căldură şi amestecaţi.

În timp ce se răceşte, cafeaua va începe să se scurgă în recipientul de jos. După aproximativ 45 de secunde, când aproape toată cafeaua se va fi scurs, camera de jos va începe să tragă şi aer împreună cu cafeaua rămasă.
Îndepărtaţi partea de sus şi lăsaţi cafeaua sa se răcească (unii oameni o decantează într-un chemex). Nu uitaţi să clătiţi filtrul şi să-l depozitaţi în apă la frigider, pentru a evita uscarea lui.
Sunteţi gata să savuraţi cafeaua la syphon! Enjoy your coffee break!

Share Button