The Bean

Vom deschide o cafenea, unde oamenii se vor simți ca acasă și vor bea cafea de specialitate și o vom numi The Bean, așa a început povestea The Bean.

Proiectul The Bean a început, ca și multe alte proiecte ambițioase, la o bere, 3 oameni: Claudiu, Dorel și Mihai, oameni cu un numitor comun: dragostea pentru cafea. Aceștia și-au propus, în octombrie 2016, să înceapă un proiect, și anume, prăjitorie de cafea.

Lucrurile nu au decurs așa cum au vrut ei, așa că, și-au cumpărat, de început, un espressor Astoria (un tanc din Anglia cu 600.000 de shot-uri la bord), o râșniță, cești, au apelat la prieteni pentru instalațiile care trebuiau făcute, au luat ciocanul în mână, au dat jos tencuiala dintr-o casă în centrul Mediașului (casă săsească) și în februarie 2017 lucrurile începeau să prindă contur, urmând ca în 14 aprilie visul să devină realitate: a avut loc deschiderea primei cafenele The Bean, în Mediaș, singurul coffee shop din acea zonă, în care oamenii aveau posibilitatea să bea cafea de specialitate.

Desigur,venind cu o idee nouă într-un oraș în care la vremea aceea, Flat White era un termen nou, oamenii au fost puțin sceptici.

În primele luni, lucrurile erau la limita între minus și zero, dar totuși, oamenii care pășeau în cafenea, se întorceau și a doua oară, fapt care a sugerat că merită să mai aștepte. După un an de la deschiderea cafenelei din Mediaș, în aprilie 2018, a avut loc deschiderea celei de-a doua cafenele în inima Sighișoarei, sub cetate: o cafenea de 18mp, cu 3 măsuțe, în interior și 4 afară (în sezon, desigur).

Povestea din Sighițoara, a început în august 2017, când, după o plimbare, Mihai a văzut potențial în acest oraș și au profitat și de faptul că nu exista o cafenea, în acea zonă, care să se axeze spre To GO.

În 2020, la Reghin, au deschis o cafenea cu o terasă de 150 locuri, o cafenea la care, acum, încă se lucrează pentru a o aduce la nivelul celorlalte două cafenele.

În puțin timp, The Bean nu a devenit doar o cafenea, ci o comunitate de oameni faini care aveau o pasiune comună. Pentru mulți dintre ei, Thea Bean nu era doar un loc în care să își bea cafeaua, ci un loc pe care îl puteai numi cu multă lejeritate “acasă”, datorită relațiilor de prietenie care s-au legat între echipa de bariști și oaspeții cafenelei și, de asemenea, datorită prieteniilor care s-au legat între oaspeții cafenelei.
Pornind de la o echipă de doi barista, The Bean are, în prezent, doisprezece barista, care lucrează cu pasiune și spor în toate cele trei cafenele.

Până în luna august a anului 2018, cafeaua de specialitate era procurată de la prăjitorii din țară, până când “omul cu ideea”, și anume, Mihai Tiberiu, a decis că vrea să devină p(v)răjitor de cafea. Astfel, a urmat achiziționarea unui prăjitor de cafea, și, încetul cu încetul, mirosul cafelei proaspăt prăjite începea să învăluie străzile Mediașului. În prezent, se prăjesc lunar aproximativ 450 kg de cafea, care ajung atât la cafenelele din Cluj-Napoca, la restaurante și diverse localuri din Mediaș, cât și la oameni din toate colțurile țării, care își prepară cafeaua singuri, acasă, când nu au posibilitatea să ajungă la cafenea. Cafeaua proaspăt prăjită, se vinde atât online, cât și la tejgheaua celor trei cafenele.

Ținând cont de faptul că Mihai este un om ambițios, țintind mereu spre succes prin calitate și pentru care nu există termenul de “eșec”, acesta a participat la mai multe competiții de latte-art, a participat, de asemnea, și la festivalurile naționale și internaționale de cafea pentru a fi la curent cu toate noutățile și s-a asigurat de faptul că toți bariștii sunt bine pregătiți și pot oferi o experiență de neuitat prin cafeaua preparată, cât și prin latte-art-ul experimentat și oferit oaspeților cafenelei.

Principala deviză după care funcționează toate cele trei cafenele este calitatea, de aceea, training-urile constante ale angajaților sunt nelipsite. Cu timpul, majoritatea angajaților au participat la competiții de latte art, obținând rezultate tot mai bune de la un an la altul.

Conceptul tuturor celor trei cafenele are o culoare de bază, adică albastru, de la cești la lămpi și de la lămpi la prăjitor, iar de la prăjitor la etichetele pungilor de cafea boabe. Mihai a ales albastrul pentru că a dorit un loc în care oamenii să se liniștească, să uite de stresul cotidian, pentru că albastru reprezintă pace, liniște, calm, serenitate. Ca și echipamente, echipa de bariști lucrează cu două San Remo Café Racer, un La Marzocco Line, râșnițe Mythos One și Mahlkoning și un prăjitor Besca cu capacitatea de 5 kilograme.

Cafenelele The Bean vă așteaptă nu doar cu preparate standard, ci și cu preparate pe bază de cafea realizate după rețetele create de către angajați, cât și cu limonade delicioase și răcoritoare pe timpul verii, realizate după niște rețete orginiale, marca “The Bean”.

Dacă ești prin Sighișoara, Mediaș sau Reghin, dă “o geană” pe la ei!

Share Button