Tipurile de ceai și diferențele dintre acestea

Ceaiul este cea mai consumată băutură a lumii, după apă, dar care creează multe confuzii în rândul culturilor care abia acum adoptă ideea consumului de ceai în locații specializate.
Printre acestea ne numărăm și noi, România unde fiecare infuzie de plante, fructe sau mixuri dintre acestea sunt numite eronat ceai.

În lume există o largă varietate de ceaiuri, deși sunt diferite, toate au în comun arbustul care produce frunza de ceai, Camellia Sinensis, descoperit în urmă cu mai bine de 5000 de ani de către chinezi.

În funcție de gradul de oxidare a frunzelor de ceai, acesta se împarte în 4 categorii principale:

Ceaiul negru (fermentat, are cea mai mare cantitate de teină);

Ceaiul verde (nefermentat, conținut mai mic de teină față de ceaiul negru);

Ceaiul oolong (semi-fermentat, conține mai puțină teină decât ceaiul verde). Ceaiul oolong esste un ceai intermediar între ceaiul verde (care nu este oxidat aproape deloc) și ceaiul negru (care este oxidat în totalitate), fiind oxidat în proporție de maximum 75% (între 15% și 75% grad de oxidare).

Ceaiul alb (nefermentat, cu cel mai scazut nivel de teină, dar și unul dintre cele mai calitative ceaiuri existente). Producția de ceai alb este cea mai mică din punte de vedere cantitativ, de aceea și costurile acestuia sunt mai ridicate.
Anual se produc aproximativ 3,15 milioane de tone de ceai în lume. Iar din această cantitate aproximativ 20% este ceai verde, mai puțin de 2% ceai oolong și alb, în timp ce restul de 78% reprezintă producția mondială de ceai negru.

Teina din ceșca de ceai
Ca și cafeaua, ceaiul are un conținut mai mare sau mai mic de teină, iar cantitatea diferă în funcție de procesul de obținere al ceaiului, mai exact dacă acesta este alb, verde, oolong (semi-fermentat) sau negru (oxidat). Numită cafeină sau teină, substanța care ne energizează și ne dă o stare de bine atât în cazul cafelei, cât și al ceaiului este aceeași. Denumirile diferite le-au fost atribuite pentru a fi mai ușor de identificat sursa de proveniență.

Contrar produsului finit, în frunzele de ceai neprelucrate există mai multă cantitate de teină decât în cazul boabelor de cafea proaspăt culese, în urma proceselor de prelucrare raportul se schimbă semnificativ, cafeaua prăjită poate conține până la de trei ori mai multă cafeină decât ceaiul. Spre deosebire de cafea, ceaiul oferă energie și bună dispoziție pe termen lung, datorită L-teaninei, substanță care face ca teina să stimuleze sistemul nervos timp îndelungat, rezultând o stare relaxantă, dar nu somnolentă și mărind capacitatea de concentrare. Oricare dintre sortimentele de ceai provenite din planta Camellia Sinensis are un conținut mai mare sau mai mic de teină. O scurtă analiză a lor arată că 200 ml de ceai negru conțin 40 mg teină, oolong adună în aceeași cantitate de lichid 30 mg teină, în timp ce ceaiul verde și cel alb 20 mg, respectiv 15 mg teină.

Unde crește și se cultivă planta de ceai
Top 10 producatori de ceai din lume: China, India, Kenya, Sri Lanka, Turcia, Vietnam, Iran, Indonezia, Argentina, Japonia.

Alte țări producătoare de ceai: Camerun, Africa de Sud, Tanzania, Indonezia, Taiwan, Burundi, Etiopia, Madagascar, Mauritius, Mozambic, Rwanda, Uganda, Bangladesh, Iran, Malaezia, Nepal, Australia, Papua Noua Guinee, Brazilia, Ecuador, Peru.

Share Button