Viitorul gust al cafelei

Au fost realizate numeroase studii privind impactul probabil al schimbărilor climatice asupra cafelei gourmet și asupra milioanelor de proprietari ce o produc.

Dar un studiu publicat este puțin diferit (bit.do/studiucoffee). Pe lângă prezicerea impactului asupra cafelei arabica din Nicaragua, se analizează și cum va fi afectat singurul lucru care contează cel mai mult atât pentru cumpărători cât și consumatori: aroma. Arabica – singura cafea pe care pasionații o ridică în dreptul buzelor – este apreciată pentru gustul, aciditatea și amestecul complex de arome.

Acestea denotă calitatea superioară și sunt un rezultat direct al modului în care sensibila plantă arabica interacționează cu mediul înconjurător, incluzând, bineînțeles, climatul predominant.

Există totuși un dezavantaj: atunci când situația devine critică, arabica poate fi un prea slăbuță. Chiar și fluctuațiile mici în temperatură și precipitații pot afecta producția grav. În Nicaragua – un producător major de Arabica – schimbările climatice implică mari doze din ambele. Până acum însă, oamenii de știință nu au fost siguri de ce se va întâmpla cu aroma acelor tipuri de cafea prețioase, pe măsură ce schimbările climatice se mențin. Din acest motiv, cercetările publicate astăzi de către Centrul Internațional pentru Agricultura Tropicală (CIAT) și Programul de Cercetare CGIAR privind Schimbările Climatice, Agricultura și Securitatea Alimentară (CCAFS) vor trimite, mai mult ca sigur, un frison prin comunitatea de cafea gourmet.

“Degustătorii de cafea au fost de comun acord că, pe măsură ce caracterul de mediu se va modifica, Arabica din Nicaragua își va pierde multe dintre aromele sale distincte și delicate”.

Peter Laderach – Expert în cafea și schimbări climatice, Centrul Internațional pentru Agricultura Tropicală (CIAT)

Oamenii de știință au analizat departamentele producătoare de cafea din Esteri, Madriz și Nueva Segovia din Nicaragua. De aici provine marea majoritate a cafelei Arabica a țării. Condițiile de creștere a acesteia variază de la optim, la adecvat, până la marginal în aceste zone. Apoi au recoltat cireșe de cafea coapte de la fermele din fiecare zonă și, în conformitate cu standardele internaționale, au pregătit o serie de preparate pentru degustători de cafea profesioniști – cunoscuți drept cuppers – pentru a efectua un proces senzorial. Aceasta le-a permis să stabilească corelația dintre diferitele condiții de mediu și aroma și aciditatea cafelei. În cele din urmă, au combinat rezultatele cu previziuni referitoare la modul în care schimbările climatice vor afecta condițiile de creștere a cafelei în întreaga țară.

Rezultatul este o primă întrezărire a cum ar putea să fie viitorul gust Arabica, dacă schimbările climatice continuă la fel ca până acum. Din nefericire, este o veste groaznică pentru agricultori, cumpărători și consumatori deopotrivă: multe dintre cele mai bune cafele din Nicaragua vor avea un gust din ce în ce mai rău. Mai exact, au descoperit că, pe măsură ce condițiile adecvate se reduc, aciditatea va scădea și ea. Alte caracteristici cheie, precum parfumul, aroma, gustul, corpul și dulceața, vor avea de suferit de asemenea.

“Degustătorii de cafea au fost de comun acord că, pe măsură ce caracterul de mediu se va modifica, Arabica din Nicaragua își va pierde multe dintre aromele sale distincte și delicate”, a declarat Peter Laderach – Expert în cafea și schimbări climatice, Centrul Internațional pentru Agricultura Tropicală (CIAT), cercetător principal al studiului. “Până acum, nu am reușit decât să facem presupuneri rezonabile că schimbările climatice vor afecta aroma cafelei Arabica, din cauza strânselor sale corelații cu acestea. Acum știm cu exactitate cum este posibil să fie afectată. “ Și ca și când acest lucru nu ar fi fost destul de rău, oamenii de știință se așteaptă ca Arabicasă scadă cu până la 90% în Nicaragua.

Asta înseamnă că cele 44.500 de familii agricole care produc acest tip de cafea al țării se pot aștepta să producă mai puține boabe de calitate superioară ca urmare a schimbărilor climatice. Și nu este nevoie de un expert pentru a ne explica exact ce înseamnă acest lucru când vine vorba de profit.

Încă nu am terminat.
Ca și cum n-ar fi fost de ajuns, oamenii de știință sugerează că asemenea probleme ar putea afecta producătorii cafelei Arabica din întreaga lume. Acesta este un gând înfricoșător, nu numai pentru cele 25 de milioane de mici fermieri care o produc, ci și pentru săracii hipsteri care plătesc extra pentru a o consuma.

Din fericire, nu este totul pierdut. Oamenii de știință spun că încă se pot face multe pentru a adapta producția la provocările viitoare. Dar subliniază faptul că fermierii, lanțurile de aprovizionare și cei care sunt în măsură să formuleze noi politici trebuie să se miște rapid.

Răsadurile noi de cafea au nevoie de trei ani înainte de a începe să producă cireșe, atingând o producție optimă după aproximativ cinci, șase ani și continuând timp de încă 20-30 de ani. Pe scurt, deciziile de plantare luate astăzi vor determina producția de cafea, calitatea și veniturile pentru deceniile viitoare.

Se evidențiază patru scenarii (a se vedea mai jos) – determinate în mare măsură de către altitudinea fermelor de cafea – care vor avea loc în Nicaragua în perioada cuprinsă între momentul actual și 2050, și posibilele acțiuni în vederea protejării mijloacelor de existență ale fermierilor.

Concluzia este că, fără o acțiune decisivă, schimbările climatice pot lăsa un gust amar în gurile cumpărătorilor, fermierilor și a consumatorilor de Arabica.

Opțiuni pentru adaptare
În primul rând, și cu predominanță la altitudini mai mici, aceștia identifică zonele în care cafeaua Arabica va dispărea pur și simplu.

Aici oamenii de știintă sugerează “adaptarea transformativă” va fi necesară – o reprofilare în culturi mai potrivite sau activități economice.

În al doilea rând (altitudini medii) acolo unde cafeaua se presupune a fi sever afectată- dar nu în mod definitiv – aceștia sugerează introducerea unor varietăți mai rezistente de Arabica; altoirea acestui soi de cafea pe un rizom Robusta; diversificarea în cafea Robusta; și concentrarea pe cacao sau alte culturi de arbori.

În al treilea rând (altitudini medii) în acele zone în care se așteaptă apariția unor schimbări negative minime, se sugerează introducerea culturilor umbroase pentru a ține sub control temperaturile înalte; sisteme de irigare mai bune pentru a compensa ploile imprevizibile; și o gestionare mai bună a controlului paraziților, bolilor și solului.

În cele din urmă, zonele în care, în prezent, este prea rece pentru creșterea cafelei (mai ales datorită altitudinilor mari), schimbările climatice ar putea permite ïn viitor o creștere a numeroase tipuri de cafea Arabica.
Însă autorii subliniază faptul că acest lucru ar trebui să se întâmple numai dacă este “fezabil din punct de vedere al mediului” – multe dintre aceste zone sunt împădurite sau protejate, furnizând importante servicii ecosistemului, inclusiv reglementarea carbonului și a apei, controlul eroziunii, biodiversitate și furnizarea de apă pentru zonele urbane.

1. Sunt necesare studii suplimentare pentru a determina impactul adițional probabil al paraziților și bolilor, precum și interacțiunea acestora cu adaptabilitatea și calitatea cafelei ca urmare a schimbărilor climatice.
2. Pentru o planificare puternică de adaptare și de atenuare, țările au nevoie de evaluări precise și localizate privind impactul schimbărilor climatice care să includă toate sectoarele economice.
3. Sunt necesare modele de afaceri viabile care să ajute la integrarea practicilor de producere a cafelei inteligente din punct de vedere climatic în lanțul de aprovizionare.

Sursă: blog.ciat.cgiar.org
Foto: unsplash.com
Share Button