Cafeaua nu este așa dăunătoare

Consumul de cafea poate că ne-ar ține treji noaptea, însă un nou studiu ne-a dat un motiv să dormim liniștiți știind că această băutură populară nu este atât de rea pentru arterele noastre cum sugerau unele studii de până acum. Cercetătorii de la Universitatea Queen Mary din Londra au arătat cum consumul de cafea, inclusiv la cei care beau până la 25 de cești pe zi, nu este asociat cu existența unor artere rigide. Studiul, condus de profesorul Steffen Petersen, a fost prezentat la Conferința British Cardiovascular Society (BCS) din Manchester și finanțat parțial de către British Heart Foundation (BHF).

Arterele transportă sânge care conține oxigen și substanțe nutritive dinspre inima ta spre restul corpului tău. Dacă acestea devin rigide, volumul de muncă al inimii se va mări, astfel crescând șansele unui atac de cord sau un accident vascular cerebral. Studiul efectuat pe mai mult de 8 000 de persoane din Marea Britanie contrazice cercetări anterioare ce susțineau că a bea cafea implică o creștere în rigiditatea arterială. Aluziile precedente ce legau direct consumul de cafea de apariția rigidității arterelor au fost considerate inconsistente și ar putea fi limitate de numerele mici de participanți, conform echipei din spatele acestei noi cercetări.

Consumul de cafea a fost împărțit în trei grupe diferite pentru acest studiu. Cei care consumă mai puțin de o ceașcă pe zi, cei care beau între una și trei cești pe zi, precum și cei care beau mai mult de trei. Persoanele care au consumat mai mult de 25 de cești pe zi au fost excluse, însă nu s-a observat nicio rigidizare crescută a arterelor în cazul acestora, comparativ cu cei care au băut mai puțin de o ceașcă pe zi. Asocierile dintre consumul de cafea și măsurătorile rigidității arteriale au fost corectate luând în considerare și alți factori ce ar putea contribui la aceasta: vârsta, sexul, etnia, statutul de fumător, înălțimea, greutatea, cantitatea de alcool ingerată, tipul de alimentație și hipertensiunea. Dintre cei 8.412 de participanți cărora li s-au făcut RMN-uri și pulsații cu unde infraroșu, cercetările au arătat că băutorii de cafea de tip moderat și înalt au fost, de cele mai multe ori, bărbați ce fumau și consumau în mod regulat alcool.

Dr. Kenneth Fung, cel care a supravegheat analiza tuturor datelor studiului de la Universitatea Queen Mary din Londra, a declarat:
“În ciuda popularității uriașe a cafelei la nivel mondial, rapoarte diferite ar putea influența felul în care oamenii se bucură de ea. Deși nu putem demonstra o legătură de cauzalitate în acest studiu, cercetările noastre arată că această băutură nu este atât de rea pentru artere, așa cum a fost sugerat anterior. Deși studiul nostru a inclus persoane care beau până la 25 de căni pe zi, consumul mediu de cafea per grup a fost de 5 cești pe zi”.

Profesorul Metin Avkiran, de la British Heart Foundation, a declarat:
„Înțelegerea impactului pe care cafeaua îl are asupra inimii și a sistemului nostru circulator este ceva la care cercetătorii și mass-media lucrează de ceva vreme. Există numeroase studii contradictorii care spun lucruri diferite despre cafea și poate fi destul de dificil de filtrat ceea ce ar trebui să credem și ce nu. Sperăm că acest studiu va ajuta în clarificarea câtorva rapoarte mass-media, deoarece exclude unul dintre potențialele efecte dăunătoare ale cafelei asupra arterelor noastre“.

Sursă: eurekalert.org
Foto: unsplash.com
Share Button