Boabele de cafea sunt prăjite: un proces care modifică gustul, aroma și culoarea boabelor. De asemenea, modifică structura chimică a boabelor și beneficiile pentru sănătate. Se poate bea într-un latte. Se toarnă peste gheață. Se poate gusta într-un tiramisu. Îl poți sorbi dintr-un espresso martini. Se amestecă într-un smoothie verde. Cafea într-un smoothie? Nu, nu glumim: încercați să adăugați o cafea la smoothie-ul dvs. de dimineață cu extract de cafea verde. Aveți încredere în noi, până la sfârșitul acestui articol, veți fi verzi de invidie dacă nu îi dați o sanșă acestui tip de cafea.
Care este culoarea unui bob de cafea? Dacă ai răspuns maro, te înșeli. Înainte de prăjire, umilele boabele de cafea sunt de fapt verzi. Boabele de cafea sunt prăjite pentru a ajunge la ceea ce folosim zilnic alături de lapte. Procesul de prăjire modifică gustul, aroma și culoarea bobului. De asemenea, modifică structura chimică acestuia și concentrația de nutrienți. Asta înseamnă că beneficiile pentru sănătate asociate consumului de cafea și consumului de extract de boabe de cafea verde sunt destul de diferite.
Cafeaua primește adesea recenzii negative din cauza nivelului crescut al cofeinei. Sigur, consumul a 20 de căni de cafea pe zi vă va ține treaz noaptea, dar, consumat cu grijă, un latte dimineața nu este un lucru rău deloc. Îmbunătățește starea de spirit și funcția creierului, protejează împotriva bolilor de inimă, îmbunătățește performanța, crește metabolismul și te ajută să menții o greutate sănătoasă. Extractul de boabe de cafea verde conține mai puțină cofeină decât omologul său prăjit. O porție de cafea conține aproximativ 100 mg de cofeină. Aceeași porție de cafea verde conține doar 20 mg de cofeină.
Consumul de extract de boabe de cafea verde vă permite să consumați cofeină fără a-i cauza organismului să intre într-un episod hiperactiv cauzat de aceasta. Iar corpul tău absoarbe simultan cantități mari de acid clorogenic. Aveți numai de câștigat. Acidul clorogenic și cofeina în special, sunt responsabile de starea de sănătate. Acidul clorogenic este un antioxidant. Este bun pentru tine. Și, surpriză: există mai mult acid clorogenic în boabele de cafea verde decât în cele prăjite. Corpul absoarbe și metabolizează rapid acest acidul, ceea ce înseamnă că orice corp poate profita cu ușurință de aceste beneficii pentru sănătate.
Deci, care anume sunt aceste beneficii ce vin de la boabele de cafea verde?
1. Ajută la pierderea în greutate.
Poate că boabele de cafea verde sunt cel mai bine cunoscute pentru potențialul lor de a ajuta la pierderea în greutate. Cercetările sugerează că acidul clorogenic ajută organismul să ardă glucoza și grăsimile stocate, reduce absorbția glucidelor (scăderea glicemiei) și îmbunătățește colesterolul. Într-un studiu special, un grup de 30 de persoane supraponderale a fost împărțit în două grupuri: un grup a consumat extract de boabe de cafea verde, în timp ce celălalt a băut cafea instant obișnuită. La sfârșitul celor 12 săptămâni, grupul care a consumat extract de boabe de cafea verde a pierdut în medie 5,4 kg și a scăzut cu 3,6% grăsime corporală. Grupul care consuma cafea instant a pierdut în medie 1,7 kg și a scăzut cu doar 0,7% grăsime corporală. Numeroase studii au arătat, de asemenea, cum cofeina poate ajuta la creșterea metabolismului între 3 și 11%, ceea ce, din nou, ajută organismul să slăbească sau să mențină o greutate sănătoasă. Într-un alt studiu publicat în Jurnalul de Fiziologie și Comportament, s-a constatat că persoanele care au băut cafea cu cofeină au avut o îmbunătățire a metabolismului cu 16% față de cei care au băut cafea decofeinizată.
2. Normalizează glicemia
Extractul de boabe de cafea verde ajută, de asemenea, la scăderea inflamației, care are efecte pozitive asupra nivelului de zahăr din sânge. De fapt, boabele de cafea verde s-au dovedit a reduce acumularea de grăsimi și rezistența la insulină și pot chiar să reducă absorbția glucozei în cazul persoanelor care se luptă cu obezitatea. Capacitatea boabelor de cafea verde de a ajuta la normalizarea sau reducerea nivelului ridicat de zahăr din sânge poate, la rândul său, reduce riscul de diabet de tip doi.
3. Proprietăți anti-îmbătrânire
Extractul de cafea verde deține multe proprietăți antioxidante, dintre care a fost dovedit că marea majoritatea ajută la încetinirea efectelor îmbătrânirii.
Concentrația ridicată de acid clorogenic prezent în extractul de cafea verde reduce roșeața asociată cu expunerea excesivă la soare. Cofeina conține și ea proprietăți anti-îmbătrânire. Limitează deteriorarea, scade rugozitatea pielii și formarea ridurilor și reduce aspectul cearcănelor.
Nu este de mirare că dermatologii și companiile de îngrijire a pielii includ extract de boabe de cafea verde în produsele lor!
4. Managerierea și prevenția bolilor
Boabele de cafea verde sunt pline de antioxidanți care dau o mână de ajutor în lupta împotriva deteriorării radicalilor liberi din organism. Radicalii liberi ajută la dezvoltarea bolilor și a cancerului.
De fapt, într-un studiu din 2004 publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry, s-a ajuns la concluzia că antioxidanții acidului clorogenic pot preveni proliferarea a patru tipuri de celule canceroase, sugerând că extractul de boabe de cafea verde poate chiar ajuta la prevenirea cancerului.
5. Îmbunătățește nivelul de energie, concentrarea și starea de spirit
American Psychological Association a ajuns la concluzia că cofeina are efecte semnificative asupra performanței psihomotorii și cognitive, bunăstării psihologice, tensiunii arteriale și performanței atletice. Alte studii concluzionează că, pe lângă cele mai sus amintite, cofeina este capabilă să-ți îmbunătățească atenția, vigilența, motivația și timpul de reacție, pentru a numi doar câteva.
Așadar, din când în când, încercați să renunțați la cafeaua tradițională și optați în schimb pentru puțină cafea verde! Vă va fi de mare ajutor pentru a vă începe antrenamentul sau ziua de lucru.