Coffea liberica (sau cafeaua liberiană) este o specie de plantă cu flori din familia Rubiaceae din care se produce cafeaua. Originară din Africa de Vest și Centrală, din Liberia până în Uganda și Angola, a devenit naturalizată în Filipine, Indonezia, Seychelles, Insulele Andaman și Nicobar, America Centrală, Venezuela, Columbia, Malaezia și Brazilia.
Arborele Coffea liberica crește până la 9 metri înălțime, producând fructe mai mari decât cele găsite pe arborii Coffea arabica. A fost adus în Indonezia pentru a înlocui copacii arabici uciși de boala ruginei cafelei la sfârșitul secolului al XIX-lea. Poate fi și astăzi gasită în părți din Java Centrală, de Est și Kalimantan-ul de Vest. Un soi rar și unic de Liberica poate fi găsit într-o zonă retrasă a pădurii tropicale amazoniene, cunoscută sub numele de regiunea Pomeroon din Guyana.
Liberica reprezintă, de asemenea, una din principalele specii de cafea cultivate în Filipine și Malaezia. Orașul Lipa din provincia Batangas a devenit cel mai mare producător de arabică al țării în anii 1880 până când industria respectivă s-a prăbușit din cauza ruginei cafelei în anii 1890, ucigând aproape toate plantele de arabica din zonă și amenințând soiul cu dispariția. Ca și în Indonezia, bobul liberica a fost adus pentru a-l înlocui. Astăzi, Batangas și provincia vecină Cavite sunt producătoare ale unui soi de liberica cunoscut sub numele de barako (spaniolă: café verraco). În Malaezia, în general, este cultivat în Centura de Cafea, pe coasta de vest a Johorului, datorită în mare parte migrației javaneze în Malaezia din secolul al XIX-lea. Boabele de cafea Liberica sunt mult mai mari decât cele mai populare boabe de Arabica și Robusta.
Datorită caracteristicilor sale reduse și a ofertei limitate la nivel global, costul unor boabe Liberica obișnuite este ridicat, pe când boabele Liberica Premium au un preț și mai mare. În ceea ce privește conținutul de cofeină al boabelor Liberica, acesta este mai înalt decât cel găsit în Arabica, dar mai puțin decât al unei Robusta tipice. Este un copac mult mai înalt decât alte specii, crește până la 20 m înălțime și produce boabe de cafea mult mai mari decât alte soiuri.
Cafeaua are mai multe specii diferite, cele mai cunoscute de majoritatea oamenilor fiind Arabica (Coffea Arabica) și Robusta (Coffea Canephora).
Dintre celelalte specii de cafea, mai obscure, Liberica (Coffea Liberica) este pe locul trei și reprezintă 2% din consumul mondial de cafea. Este, în schimb, foarte dificilă de obținut în SUA sau în alte țări occidentale. Este cultivată, procesată și consumată în principal în anumite țări din Asia, unde se potrivește mai mult climatului și poate fi vândută mai ieftin. Desigur, probabil vă întrebați care este gustul real … și dacă trece testul respectiv, cum ați putea să puneți mâna pe acest lucru exotic!
Cafeaua produsă de Coffea Liberica este totuși cafea; ceea ce înseamnă că are aceeași culoare închisă, este inerent amară și conține cafeină – toate lucrurile la care te-ai aștepta de la băutura ta preferată. Însă, din păcate, nu a ajuns să între încă în conștiința producătorilor de cafea și a prăjitorilor de cafea din Occident, cel mai probabil ca o consecință a dificultății sale de a fi obținută și, probabil, a gustului său relativ neplăcut.
În ciuda acestui fapt, în anumite țări este destul de populară, în special pentru utilizarea sa în moduri mai ieftine de vânzare a cafelei, cum ar fi cafeaua instant.
Liberica este mult mai asemănătoare cafelei Robusta decât celei Arabica în ceea ce privește profilul general său de gust, adică este îndrăzneață, subliniază aromele mai puternice, mai pământii și are ceva mai multă „tărie”.
Se diferențiază de Robusta în câteva moduri foarte distincte. În primul rând, există o senzație aparent neplăcută în ceea ce privește aroma cafelei Liberica preparată. Are un miros care-ți aduce aminte de fructul Durian, aproape rânced, dar care totuși nu seamănă cu aroma fructului propriu-zis.
Al doilea este gustul. Acesta este descris drept „tutun lichid”, mergând mult mai departe decât atunci când ați simți ușoare arome arse pe care le-ați putea obține într-un grad de prăjire mai întunecată a ceva convențional.
Lăsând toate acestea la o parte, este încă precum orice Arabica sau Robusta convențională, unde fiecare pungă individuală de boabe te poate surprinde cu o varietate de note diferite.
Când vorbim despre cafeaua Liberica vorbim încă despre o cafea, iar cafeaua are o gamă uimitoare de arome mai ales atunci când este preparată corect.