Cafeaua braziliană

Producţia de cafea din Brazilia este diferită în funcţie de regiunile din care provine, solul, clima şi altitudinea la care este cultivată cafeaua jucând un rol important în modificarea aromelor. Aceste diferenţe sunt notabile şi în ceea ce priveşte procesul de producţie, în unele regiuni acesta fiind mecanizat, iar în altele fiind o afacere de familie.
Procesarea boabelor de cafea în Brazilia obișnuia să fie echivalentă doar cu uscarea lor. Denumită cafea procesată în mod natural, acesta procedeu este valabil pentru mai mult de 80% din volumul total de cafea produsă în Brazilia, iar în unele regiuni aceasta este încă singura metodă de procesare folosită. Un rol important în acest aspect l-a avut accesul la resursele de apă, precum şi accesul la piața de desfacere.
Deşi procesul natural este doar unul de uscare, există variaţii tradiţionale ale procesării.

Într-una din ele, boabele se lasă la uscat complet cât încă sunt în arbore. Cel mai des, fructele se culeg, se usucă la soare sau într-un uscător mecanic.
Până la începutul anilor ’90, la introducerea maşinilor Pinhalense, ce îndepărtează coaja şi mucilagiul de pe bobul de cafea înainte de uscare, uscarea naturală nu era o opţiune. Aceasta a fost introdusă pentru a aduce un plus de valoare cafelei braziliene şi pentru a-i conferi o savoare anume.
Cafeaua braziliană va fi celebrată la International Coffee Week, unde exportatori, furnizori, antreprenori, cultivatori şi prăjitori de cafea se vor întâlni în Belo Horizonte cu profesionişti din întreaga lume, cu scopul de a dezvolta industria de cafea pe plan local şi internaţional.

Share Button