Cum poate cafeaua să protejeze sănătatea creierului?

Cafeaua a primit o atenție considerabilă pentru o listă tot mai mare de beneficii pentru sănătate, sănătatea creierului fiind în top printre ele. Deşi nu e lipsit de dezavantaje, studiile au arătat efecte uimitoare ale consumului moderat de cafea, adesea legate de conţinutul ridicat de cofeină. Dar un nou studiu de laborator sugerează că atunci când vine vorba de sănătatea creierului, cafeaua oferă mai mult decât efectele stimulative ale viciului nostru preferat – de fapt, decaf-ul ar putea fi la fel de eficient.

„Studiul a început cu o întrebare: de ce cercetările anterioare nu au descoperit cum consumul de cafea se corelează cu un risc mai scăzut de a dezvolta boli neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson? Am vrut să investigăm de ce se întâmplă asta – care compuşi (din cafea) sunt implicaţi şi modul în care aceştia pot influenţa bolile legate de declinul cognitiv”, a spus autorul studiului de Dr. Donald Weaver, codirector al Institutului Krembil Brain din Toronto.
Pentru a investiga de ce, echipa de cercetare a evaluat mai mulți compuși (inclusiv cofeina) eliberați în timpul procesului de prăjire în trei tipuri de boabe de cafea: cafea foarte prăjită, cafea prăjită light și cafea decofeinizată prăjită dark.
Analiza s-a axat pe modul în care compușii interacționează cu amiloid beta și tau, proteine toxice legate de dezvoltarea bolii Alzheimer. Conform rezultatelor studiilor anterioare, compușii de cafea ar putea oferi un efect neuroprotector prin inhibarea formării aglomerărilor acestor proteine perturbate găsite în creierul pacienților cu Alzheimer. Cercetătorii au ajuns să-şi concentreze atenţia treptat pe un set special de compuşi cunoscuţi sub numele de fenilidenii care se formează în timpul procesului de prăjire și care dau cafelei gustul amar plăcut.

Mai mult decât orice alt compus din cei examinați în acest studiu, echipa de cercetare a constatat că fenilidenii inhibă atât amiloid beta cât și tau în condiții de laborator.
„Astfel, fenilidenii sunt un inhibitor dublu… nu ne așteptam la acest lucru “, a spus dr. Weaver.
Cercetătorii au adăugat că este probabil combinaţia de compuşi care oferă cele mai mari beneficii din consumul de cafea, dar rezultatele indică faptul că fenilidenii – prezenţi atât în cafeaua cu cofeină, cât şi în cea fără (puţin mai mult în cazul prăjirii dark) – ar putea fi esenţiali pentru efectele lor neuroprotectoare. Deoarece acesta a fost un studiu de laborator care a examinat interacțiunea compușilor de cafea cu proteine toxice în afara corpului, următorul pas este să aflăm dacă aceleași rezultate apar la subiecții umani odată ce aceşti compuşi sunt ingerați. În timp ce rezultatele nu sunt încă foarte concludente, cercetarea este un punct de plecare important pentru a investiga modul în care aceşti compuşi interacţionează cu proteinele responsabile pentru bolile care distrug creierul şi care afectează mai mulţi oameni în fiecare an. Studiul a fost publicat în jurnalul Frontiers in Neuroscience.

Sursă: www.forbes.com
Foto: consumerreports.org

Share Button