Interviu cu Bacaintan Dan Ioan

De ce ai ales cafeaua?
Cafeaua a fost ceva care m-a pasionat încă de când eram mic.

Când am crescut şi m-am mutat în Italia la şcoala hotelieră am fost norocos să-l întâlnesc pe profesorul meu Orazio Saretto care deja în anul 2008 concura în campionatul Italiei la barista; El mi-a transmis pasiunea asta şi mi-a dat bazele acestei materii.

Povesteşte-ne despre cea mai interesantă experienţă pe care ai avut-o cu aromă de cafea.
A fi barist îţi dă posibilitatea să călătoreşti mult în jurul lumii, în toate aceste călătorii am avut multe experienţe plăcute legate de cafea, dar una dintre experienţele cele mai frumoase a fost când, în 2017, am reuşit să ajung pe o plantaţie de cafea în Brazilia.

O altă experienţă memorabilă a fost campionatul mondial care s-a desfăşurat în Brazilia şi eu am avut ocazia să fiu printre participanţi.

Cine e persoana care te-a inspirat din lumea cafelei?
Sunt multe persoane pe care le admir în lumea cafelei, dar Eddy Righi este un barista/trainer care m-a inspirat foarte mult cu profesionalismul lui şi pasiunea pe care o pune în ceea ce face.

Cum s-a schimbat viaţa ta după rezultatul de la mondiale?
Viaţa mea după mondiale este tot la fel, dar acest rezultat de care sunt foarte mulţumit mi-a dat posibilitatea în primul rând, să cunosc multe persoane la fel de pasionate ca mine şi în al doilea rând, să reuşesc să am noi contracte de muncă.

Ce părere ai despre voluntariatul din lumea cafelei? Ai fost implicat ca voluntar în vreun proiect?
De multe ori nu i se dă multă importanţă muncii grele pe care voluntarii o depun în lumea cafelei. Eu am avut posibilitatea să fiu voluntar la mici evenimente pe plan naţional în Italia la „Io bevo caffé di qualita’’, „Umami Campus” cu Andrej Godina şi Francesco Sanapo. Cred că este o experienţă care îţi dă posibilitatea să fii în contact cu profesionişti de nivel mondial şi te ajută totodată să creşti.

Care este cafeaua ta favorită?
Sunt multe cafele care m-au uimit cu complexitatea lor, dar, când vine vorba de origine, Kenya a fost pentru mine „dragoste la prima degustare”.

Care este metoda ta preferată de preparat cafea?
Espresso.
Este metoda cu care am lucrat foarte mult şi niciodată nu m-am săturat, îţi dă posibilitatea să experimentezi cu foarte mulţi parametri cum ar fi: temperatura, presiunea, preinfuzia, etc.

În final, spune-ne câteva cuvinte pentru comunitatea din România.
Pot doar să zic că sunt mândru de lumea cafelei din România şi de cum a evoluat aceasta în ultimii ani.

Share Button