Distribuirea uniformă a cafelei

Prepararea unui espresso de succes ține doar de detalii precum măsurarea dozei din portafiltru sau programarea volumetrică pentru setarea randamentului, apoi ajustarea râşniței pentru ca în 30 de secunde (mai mult sau mai puţin) să ne ofere acel espresso minunat. Dar putem să atingem toate punctele tehnice, iar rezultatul să fie tot unul mediocru, deci ce putem face?
Răspunsul este în cât de eficient distribuim cafeaua. Este surprinzător de greu (dar extrem de important) să ne asigurăm că distribuţia cafelei este uniformă în portafiltru.
O tehnică bună de distribuire te va ajuta să obţii o extracţie pe măsură a cafelei.
Sunt două aspecte foarte importante de care trebuie să ţinem seama. În primul rând, aşezarea cafelei în portafiltru. Trebuie să ţineţi portafiltrul în aşa fel încât cea mai mare parte din cafea să fie în mijloc. În funcţie de ce râşniță folosiţi, va fi uşor sau relativ complicat. Unele modele de râşnițe au tendinţa de a dispune cafeaua pe lângă centru, iar utilizarea unui recipient

gradat pentru dozare distribuie cafeaua neuniform atunci când ajunge în coş. În primul caz, trebuie să mişcaţi portafiltrul
într-un unghi care vă permite cea mai centrală dispunere a cafelei pe parcursul râşnirii. Dacă folosiţi o râşniţă manuală, jucaţi-vă cu viteza cu care introduceţi cafeaua, pentru a influenţa modul şi momentul în care cafeaua râşnită este distribuită.
Dacă rezultatul este asimetric, nu vă speriaţi. Dacă utilizați o pâlnie de dozare sau o cupă, scuturaţi portfiltrul printr-o mişcare circulară rapidă pentru a răspândi frumos cafeaua în jurul coșului. Odată ce cafeaua a ajuns în portafiltru, asiguraţi-vă că este uniform distribuită înainte de tampare.
Tap Distribution
Pentru a distribui cafeaua cu ajutorul loviturilor ușoare ale mâinilor, luaţi un portafiltru şi aşezaţi doza de cafea în coş utilizând cea mai eficientă metodă de râşnire de care dispuneți. Odată ce aveţi doza de cafea în coş, e timpul pentru distribuirea ei.

Share Button