Pasiune pentru cafea

De multe ori m-am întrebat oare ce căutăm atunci când dorim să bem o cafea? Cum o alegem? Doar nu e vorba doar de cofeină, nu-i așa? Oare e vorba de gust, miros? E un ritual, o întâlnire? Sau poate despre declanșarea unor amintiri plăcute? Hai să o luăm pe rând!

Pe lângă toate senzațiile pe care papilele gustative le pot încerca, aroma cafelei proaspăt prăjită ne oferă o primă notă olfactivă, care trecută la pasul următor, și anume, măcinarea fină sau mai puțin fină a bobului de cafea, va însoți degustarea primei picături de cafea. Începând cu sunetul râșniței de cafea, apoi cu cel al espressorului, sunt detalii ce compun aspectul vizual final bogat în nuanțe minunate de maro, ciocolatiu sau alb, și de culoarea aburilor care o însoțesc.

Acum e momentul să adăugăm ingredientul principal: Omul. Cum ar putea să prindă viață o cafea fără o ființă umană care să aplice tușul final, să-i confere statutul de artă?!
Andrei Ianoși, explorator, cercetător, caracterizat printr-o curiozitate de-a dreptul copilărească, atunci când e vorba de cafea, Andrei nu lasă nimic la voia întâmplării. Totul trebuie să treacă prin mâna lui, fie că e vorba de amenajarea coffee shop-ului, de poziționarea pieselor, calibrarea micrometrică a aparaturii, studierea atentă a boabelor de cafea, Andrei ține totul sub control.

La yOyO cafÈ, de data aceasta într-o altă locație, mai aproape de centrul orașului, Andrei, cu aceeași pasiune pentru cafea și aceeași dorință de a inspira publicul să savureze o cafea bună într-o companie plăcută și nu numai, ne așteaptă cu surprize noi!
Și acum, puțină teorie:
Când vine vorba de cafea, italienii au trasat 4 mari zone ce contribuie la rezultatul final: miscela, macinacaffe, macchina, și mano.
Miscela se referă în modul tradițional la blend-ul folosit în prepararea cafelei. La yOyO, ca la orice cafenea de specialitate care se respectă, se folosesc doar cafele specialty, single origin, proaspăt prăjite. Unul dintre cele mai importante aspecte la o cafenea de specialitate este materia primă folosită: boabele de cafea de specialitate. Spre deosebire de alte denumiri precum premium sau gourmet, termenul de cafea de specialitate are criterii bine definite.
De la producția atentă în ferme de cafea care pun pasiune, până la prăjirea corectă, yOyO se asigură tot timpul și experimentează pentru a oferi clienților o cafea cât mai bună.

Nu se ferește inclusiv în a importa cafeaua proaspăt prăjită de la prăjitori renumiți din Europa. Andrei tot timpul ne va sta la dispoziție să ne sugereze cea mai bună cafea pentru espresso, pentru cafelele cu lapte sau pentru a cumpăra pentru acasă sau prieteni o cafea de calitate și potrivită modului de preparare.
Al doilea termen, macinacaffe, focusează atenția către măcinarea cafelei. Cei de la yOyO știu cât de important este acest proces pentru a oferi o cafea excelentă în ceașcă și tocmai de aceea investesc continuu în cele mai bune râșnițe ce se găsesc pe piață dedicate fiecărui tip de cafea ce se poate pregăti: espresso, cafea cu lapte, brew.
Dacă vorbim de al treilea aspect, macchina, yOyO excelează. Macchina este termenul italian al aparatului folosit și anume espressorul.

Cei de la yOyO se mândresc nu numai cu cel mai bun espressor din Timișoara, ci și unul dintre cele mai bune espressoare la nivel mondial.
Chiar dacă nu știți nimic despre espressoare, estetica aparatului Storm FRC vă va atrage atenția cu siguranță. De la interfața desprinsă din cockpit-urile de avioane de vânătoare, până la spatele elegant luminat, acest espressor este bijuteria cu care cei la yOyO se mândresc.
Din punct de vedere al funcționalității, pe lângă stabilitatea termică și controlul temperaturii, elemente de bază pentru a obține o cafea de calitate, acest espressor oferă posibilitatea profilării de presiune. Această tehnologie inovatoare permite modificarea presiunii pe parcursul extracției cafelei și astfel de a obține cele mai bune cafele posibile din fiecare tip de cafea.

Astfel ajungem la al patrulea element al unei cafenele de excepție: mano, sau omul pe românește. Tot ce v-am povestit mai sus, ar fi în zadar fără om – așa ajungem din nou la Andrei. Având 9 ani de experiență de lucru în cafenele, din care ultimii 4 în segmentul specialty coffee precum și multiple certificări SCA, el este dirijorul tuturor elementelor ce țin de cafea.

Alegerea echipamentelor folosite, experimentarea și alegerea boabelor cafelei folosite, precum și operarea espressorului (stabilirea de profiluri pentru fiecare cafea în parte) țin de el, iar rezultatul se vede în fiecare ceașcă servită în această cafenea. Pentru Andrei, cafeaua este mai mult decât o afacere sau o pasiune, este o artă pe care el dorește să o perfecționeze încontinuu.
Toate aceste elemente arată și actuala stare a yOyO cafÈ: o locație nouă, mai spațioasă, unde clienții să se bucure pe lângă o cafea de excepție, de îndrumare în acest fascinant domeniu, Specialty Coffee. Și pentru a întări misiunea lor, în curând vor urma cursuri în domeniul cafelei, atât pentru profesioniști, cât și pentru amatori.
Un alt lucru important de menționat este că urmează să ne delectăm cu cafea prăjită de ei,  într-un viitor, sperăm noi, nu foarte îndepărtat.

Share Button