Paul Săvulescu

De ce ai ales cafeaua? Spune-ne ceva despre istoria ta şi a cafelei.
Răspunsul corect este: cafeaua m-a ales pe mine! 😉 Un schimb drastic în viaţa profesională, cu 16 ani în urmă, m-a îndreptat către acest sector. Am început ca tehnician, de-a lungul anilor am lucrat cu aproape toate mărcile de espressoare, cafetiere şi râşnițe pentru diverse mărci de cafea din Spania. Apoi drumul m-a dus către aspectul formativ… mi s-a cerut să îi învăţ pe alţii şi produsul final, cafeaua, a luat o importanţă din ce în ce mai mare în viaţa mea. Pot să spun că în ziua de azi e munca şi pasiunea mea.

Unde te-ai bucurat de cea mai bună cafea?
Este imposibil să o aleg pe „cea mai bună”. Toată cafeaua de specialitate are un buchet deosebit, în urma unui întreg proces de dedicaţie şi profesionalism. Dar dacă este să aleg doar una pot să spun că este cafeaua pe care o prepar în fiecare dimineaţă.

Povesteşte-ne despre piaţa şi comunitatea de cafea din Spania.
Spaniolii sunt iubitori de cafea în general, cafegii cum spunem noi. Până acum câţiva ani, pe piaţa spaniolă puteai găsi câteva tipuri de cafea: naturală, soiurile: arabica şi canephora robusta, torrefacto: cafelei i se adăugă în procesul de prăjire zahăr, Spania şi Portugalia fiind ţările unde acest tip de cafea a avut un consum aproape exclusiv în Europa; amestec: naturală + torrefacto şi cafea solubilă. Însă piaţa cafelei de specialitate a luat o amploare deosebită în ultimii ani şi acesta este şi sectorul în care îmi desfăşor activitatea pe cont propriu din 2013. În Spania eşti bine primit şi eu nu sunt o excepţie. În comunitatea de cafea de specialitate ne cunoaştem toţi şi ne sprijinim în ce putem pentru a oferi clienţilor exclusiv cafea de calitate. Proiectul meu este o combinaţie între aspectul tehnic (ca serviciu tehnic oficial în Madrid de La Marzcocco, Dalla Corte, Giesen între alţii) şi aspectul formativ (datorită experienţei de barista şi Q Grader): ajut clienţii să înţeleagă importanţa şi paşii ce trebuie urmaţi pentru a oferi băutorului de cafea o experienţă formidabilă.

Share Button