Raport ICO

Producția mondială de cafea este prevăzută să scadă cu 0,9% în 2019-2020 urmând să ajungă astfel la 167,4 milioane de saci, cu o scădere de 2,7% a producției Arabica la 95,68 milioane de saci, în timp ce producția Robusta va crește cu 1,5% la 71,72 milioane de saci. Se preconizează că producția de cafea din America de Sud va descrește cu 3,2%, stabilindu-se la 78,08 milioane de saci, din cauza scăderii producției Arabica din Brazilia în decursul anului-pauză din ciclul bienal al culturilor.

Producția din Asia și Oceania este prevăzută să se mărească cu 1,9% stabilindu-se la 49,58 milioane de saci, datorită restabilirii producției din Indonezia, în timp ce producția din Vietnam rămâne neschimbată. America Centrală și Mexico ar putea înregistra o creștere de 0,9% totalizând 21,54 milioane de saci, în timp ce în Africa se estimează o micșorare de 0,6% la 18,2 milioane de saci.
Indicatorul compozit ICO s-a redus în octombrie 2019 la 97,35 cenți/lb., în scădere cu 0,4% față de septembrie 2019. Acesta a fost cuprins între 93,63 cenți/lb. și 101,56 cenți/lb., depășind 100 de cenți americani/lb. doar la 1, 3 și 31 octombrie. În prezent piața este bine aprovizionată dat fiind că Brazilia a finalizat recolta culturii sale din anul-pauză 2019/20, ceea ce va acoperi lipsurile înainte de producția din octombrie-septembrie.
Prețurile pentru toți indicatorii grupului, cu excepția lui Columbia Milds, au scăzut în octombrie 2019. Columbia Milds au crescut cu 0,1%, adică până la 132,09 cenți americani/lb., în timp ce țările din Other Milds au scăzut cu 1,5%, adică până la 126,99 cenți/lb. Drept urmare, diferențialul dintre Columbia Milds și Other Milds a ajuns să fie cu 69,4% mai mare, adică până la 5,10 cenți/lb. Ultima dată când diferența a depășit acest nivel a fost în februarie 2018, când a ajuns la 5,22 cenți/lb. Țările din grupul Brazilian Naturals a scăzut cu 0,6% la 98,10 cenți/lb., în timp ce sortimentul Robusta a scăzut până la 68,63 cenți/lb., cu 2,8% mai mic decât în septembrie 2019.
Conform piața futures din New York și Londra, arbitrajul dintre cafeaua Arabica și Robusta a crescut cu 3,7% până la 44,07 cenți/lb. Pe de altă parte, piața futures din New York a înregistrat o scădere de 0,4% la 102,41 cenți/lb., iar cea din Londra chiar mai mare de 3,3% la 58,34 cenți/lb.
Volatilitatea indicatorului ICO de preț a scăzut cu doar 0,1 puncte ajungând astfel la 6,2% în ultimele 30 de zile. Volatilitatea pentru Columbia Milds și pentru Other Milds a rămas neschimbată față de luna trecută la 6%, respectiv 6,1%. Volatilitatea pentru Brazilian Naturals s-a redus cu 0,1 puncte procentuale până la 8,1%, iar volatilitatea pentru sortimentul Robusta, care reprezintă 37% din prețul indicator compozit (composite indicator price), s-a redus cu 1 punct procentual, până la 5,2%.
Exporturile globale din septembrie 2019 au scăzut cu 3,1%, stabilindu-se la 9,29 milioane de saci. Transporturile de Robusta au scăzut cu 12,9%, stabilindu-se la 3,02 milioane de saci, iar Columbia Milds a scăzut cu 8,5%, până la 1,08 milioane de saci.
Cu toate acestea, exporturile de Other Milds au crescut cu 5%, până la 1,98 milioane de saci, în timp ce Brazilian Naturals a crescut cu 5,2%, până la 3,21 milioane de saci.

În ciuda micșorării numărului de livrări din septembrie, exporturile totale de cafea pe anul 2018/19 au atins un nou record de 129,43 milioane de saci, cu 8,1% mai mult decât în 2017/18. Livrările atât de Arabica, cât și de Robusta, s-au înmulțit în 2018/19, cu 12,3% la 85,01 milioane de saci, respectiv cu 0,9% sau 44,43 milioane de saci.
Brazilia a crescut producția nu doar din sortimentul Arabica, ci și din Robusta pentru al doilea an consecutiv, punând capăt încetinirii serioase din intervalul 2016-2017. Surplusul de producție al Braziliei a dus la o creștere generală în producția din sectorul Americii de Sud, cu 8,1% în 2018-2019, ridicând totalul la 80,69 milioane de saci. Producția din America Centrală și Mexico s-a redus cu 1,7%, ajungând la 21,35 milioane de saci. Spre deosebire de acest sector, atât Africa cât și Asia și Oceania au crescut producția, cu 5,3%, însumând 18,30 milioane de saci, respectiv cu 4,4%, adică un total de 48,66 milioane de saci. Se preconizează că producția mondială de cafea în 2019-2020 va scădea cu 0,9%, ajungând la un total de 167,4 milioane de saci. În timp ce sortimentul Robusta va cunoaște probabil o majorare de 1,5%, adică o producție de 71,72 milioane de saci, producția de Arabica va înregistra o scădere 2,7% ajungând la 95,68 milioane de saci. Micșorarea din sortimentul Arabica se datorează în mare măsură producției din Brazilia, a cărei recoltă se află în anul-pauză 2019-2020 din ciclul bienal.
Drept consecință, producția Americii de Sud ar putea scădea cu până la 3,2%, stabilindu-se la 78,08 milioane de saci. Producția din Columbia este estimată să crească cu 1%, însumând 14 milioane de saci, puțin mai mare decât volumul de boabe de cafea din ultimii doi ani.
În America Centrală și Mexic este prevăzută o ușoară creștere de 0,9%, ajungând la 21,54 milioane de saci. Producția din Honduras ar descrește cu 0,4%, adică un total de 7,3 milioane de saci, în timp ce Mexic ar putea crește cu 1,1%, adică un total de 4,4 milioane de saci. După o scădere cu aproximativ 134,000 de saci datorată vremii nefavorabile, producția din Costa Rica este estimată să crească până la 1,55 milioane de saci, adică o creștere de 8,6%.
În 2019-2020 se preconizează o creștere de 3% a cererii de cafea în Asia și Oceania, însumând 37,84 milioane de saci, iar în America de Nord se va crește cu 1,7%, atingând cifra de 30,97 milioane de saci. Se așteaptă o creștere similară în Africa, de 1,8%, adică un total de 11,94 milioane de saci. În America centrală și Mexic cererea și consumul pot crește cu 1,4%, totalizând 5,47 milioane de saci, în timp ce cererea în Europa va cunoaște o majorare de 1,2%, ajungând la 54,54 milioane de saci, făcând din Europa cel mai mare importator de cafea. În schimb, consumul în America de sud va rămâne neschimbat, la 27,14 milioane de saci.

Sursa: https://cutt.ly/EyqVrAa
Foto: Julian Andres Carmon, Riley Farabaugh, unsplash.com
Share Button