Pe o plantație de cafea în Panama

„Este o zi cu adevărat specială, foarte multe din plantele noastre înfloresc! V-aţi sincronizat perfect! Suntem la sfârşitul sezonului de cules, aşa că nu mai sunt fructe pe ramuri, dar poate găsim măcar unul pentru a-l gusta şi vedea despre ce este vorba.”

Cu un zâmbet larg şi vorbele de mai sus ne-a întâmpinat Emily Janson în momentul în care am intrat în magazinul de cafea al familiei sale.
Urma să ne facă turul plantaţiei de cafea, „dând din casă” detalii la care nu ne-am fi putut gândi.
Prima dată vizitasem magazinul în noiembrie, anul trecut, când eram în „expediţie” în Volcan (un orăşel din Panama, de la poalele vulcanului Baru) şi ne-am propus să ne începem dimineaţa savurând o cafea panameză bună, bucurându-ne de priveliştea de pe terasa mică şi cochetă a magazinului.
Atunci am văzut pentru prima dată în viaţa mea un arbore de cafea, cu fructe multe pe ramuri, unele roşii, majoritatea însă verzi. Ulterior am aflat că atunci tocmai începuse sezonul de cules al fructelor.
Acum, în aprilie, pe data de 9, mai exact, sezonul de cules tocmai se terminase.

Istoria fermei de cafea
Pentru noi era oricum o zi superbă, eram ghidaţi de entuziasmul şi curiozitatea de a descoperi, vedea, atinge, gusta şi de a observa „cum se face”, însă pe viu, experimentând, nu urmărind un documentar. Peste asta, s-a adăugat entuziasmul şi pasiunea cu care ne vorbea Emily despre familia ei, activităţile de la fermă, despre cafea şi povesti romantice despre succes.
Aşadar, Carl Janson, bunicul soţului ei, a venit în Panama în 1922, din Suedia. Îşi dorea o viaţă nouă şi se gândea că va descoperi oportunităţi în această ţară şi prin prisma Canalului Panama. A venit doar cu haina de pe el, cum îi place lui Emily să sublinieze. A început să lucreze în domeniul bananelor, a devenit manager în cele din urmă, apoi a întâlnit un investitor şi astfel a pus bazele unei ferme de bovine.

Share Button